Odprta Kuhinja

Hitra sladica: švabski češnjev koš

A+   A-

Projekt za konec tedna: preprosta priprava, češnje, ki so na vrhuncu, ob tem pa še malo skrivnostno ime peciva. Priznajte, če ne bi bilo slike, ne bi vedeli, da gre za razmeroma preprost narastek. Razen tisti, seveda, ki poznate ta znameniti nemški recept.

1/2 l mleka
8 suhih žemelj
80 g svetlih rozin
4 jajca
50 g masla
50 + 80 g sladkorja
lupinica bio limone
50 g nasekljanih lešnikov

Pečico segrejemo na 200 stopinj.
Žemlje narežemo na tanjše rezine in jih prelijemo z mlekom, ki smo ga segreli do mlačnega. Pustimo, da se namakajo približno pol ure.
Češnjam odstranimo peške in jih obsujemo s 50 g sladkorja (če so zelo sladke, lahko količino zmanjšamo).
Rozine namočimo v vroči vodi.
Jajca ločimo, beljake stepemo v trd sneg.
Večji pekač z višjim robom namažemo z maslom ali obložimo s peki papirjem.
Surovo maslo penasto umešamo z rumenjaki, preostalim sladkorjem in limonovo lupinico in vse to primešamo k namočenim žemljam, nato dodamo češnje z vodo, ki se je nabrala na dnu, ter namočene rozine in lešnike. Premešamo. Čisto na koncu narahlo vmešamo stepene beljake, pazimo, da ne izgubijo preveč zraka.
Testo predevamo v pripravljen pekač, po vrhu razporedimo še nekaj kosmov masla, in postavimo v pečico na sred­njo višino, za približno 45 minut.
Preden češnjev narastek ponudimo, ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Namig: V domovini, Nemčiji, to sladico pogosto postrežejo z vaniljevo omako.
Datum Objave: 8.6.2020 ob 08:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: