Hitri dvojno čokoladni piškoti

Zares preprosti piškoti, ki bodo nared, kot bi trenil, vedno navdušijo vse ljubitelje čokolade. Še posebno osrečijo tiste, ki se praznične peke lotijo v zadnjem hipu in želijo kuhinjo zapustiti čim prej.

Čokoladni piškoti, v katere vtisnemo luknjo, to pa napolnimo s še več čokolade. Imate našo pozornost? Pozabite na ohlajanje mase in izrezovanje popolnih oblik – to so mali zalogajčki, ki jih v hipu, ko je testo zgneteno, med dlanmi povaljamo v kroglice in spečemo v desetih minutah. Še hitreje bo šlo, če boste z nalogo zaposlili najmlajše kuharje pri hiši.

Moko in maslo lahko zmanemo kar z rokami, če pri roki nimamo električnega kuhinjskega pomočnika.

Za izdelavo priporočamo maslo iz linije Gurman Zelene Doline, ki je prijetnega, rahlo sladkega okusa in narejeno iz najboljšega mleka slovenskih kmetij, zato je nepogrešljivo pri peki božičnih piškotov. Omenjena linija vsebuje tudi sladko smetano za stepanje, ki nas je s svojo lahko kremno teksturo prepričala, da je odlična za pripravo svilenega čokoladnega nadeva ganache, ki se bo svetil na piškotih in skupaj z njihovo krhko teksturo topil na jeziku.

Dvojno čokoladni piškoti

Sestavine za približno 50 manjših piškotov.

  • 250 g moke tipa 500
  • 220 g hladnega masla iz linije Gurman Zelene Doline, narezanega na kocke
  • 160 g trsnega sladkorja muscovado
  • 2 rumenjaka
  • 10 g sladkorja z burbonsko vaniljo
  • konica čajne žličke soli
  • 40 g grenkega kakava + konica žličke pecilnega praška

Čokoladni nadev

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Moko in maslo, narezano na koščke, damo v multipraktik z nožem za sekljanje. Strojček vklopimo. Mešamo tako dolgo, da dobimo videz dobro mletih drobtin.

3. Pretresemo v skledo, dodamo vse ostale sestavine in zgnetemo homogeno testo.

4. Iz piškotne mase oblikujemo enakomerno velike kroglice v velikosti češnje in jih odlagamo na pekač. Vmes naj bo 3 cm razmika. Z ročajem kuhalnice vanje naredimo luknjo (a ne do dna).

5. Pečemo približno 10 minut.

6. Pekač vzamemo iz pečice. Luknjice so se nekoliko zabrisale, zato jih popravimo s kuhalnico, dokler so piškoti še vroči. Ne prestrašite se, zelo mehki bodo, a se bo struktura z ohlajanjem učvrstila. Počakamo, da se popolnoma ohladijo, šele nato jih predenemo s pekača.

7. Postopek ponavljamo, da spečemo vse piškote.

8. Smetano segrejemo do vrelišča in jo prelijemo na drobno nasekljano čokolado ali čokoladne kapljice. Počakamo pol minute, nato dobro premešamo, da dobimo gladek čokoladni ganache. Nekoliko ohlajenega z žličko dodamo v luknjice piškotov.

Ganache je preprosta krema iz sladke smetane in čokolade.

Maslo iz linije Gurman Zelene Doline je prijetnega, rahlo sladkega okusa in narejeno iz najboljšega mleka slovenskih kmetij, certificirano brez gensko spremenjenih organizmov. Surovo maslo I. vrste je primerno kot namaz za popestritev kruha in ostalih pekovskih izdelkov, kot ključna sestavina pa je nepogrešljivo pri pripravi vseh vrst jedi in sladic.

Naročnik oglasne vsebine je Mlekarna Celeia

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana