Odprta Kuhinja

Hitro kosilo: pečenice spravite iz ovoja in jih oblikujte v takšne božanske kroglice

Odpri galerijo
A+   A-
Za pripravo hitrih mesnih kroglic smo se že poigrali s čevapčiči, odlično pa se odrežejo tudi dobre domače pečenice.


Pri ustvarjanju okusa in teksture prav posebnih, Ikejinih mesnih kroglic, ki so nam bile navdih za to jed, je tesno sodeloval tudi ustanovitelj podjetja Ingvar Kamprad, točen recept zanje je strogo varovana skrivnost, a na spletu najdemo recept (in video), v katerem so poleg osnovne sestavine, svinjskega in govejega mletega mesa, še prepražena čebula, jajca, drobtine in mleko. Danes ne objavljamo recepta za mesne kroglice, temveč namig za to, kako lahko v kroglice spremenimo čisto navadne pečenice.
Preberite tudi: Švedske mesne kroglice: toliko jih vsak dan postrežejo v ljubljanski Ikei

Pečenice kot mesne kroglice


Za 4 osebe.

  • 400–500 g pečenic

  • 1 srednje velik por

  • 1 srednje velika čebula

  • 2 stroka česna

  • 400 ml paradižnika v kosih (pločevinka)

  • malo olja

  • sol, poper


Priprava


1. Surove pečenice zarežemo in spravimo iz ovoja, tega zavržemo, notranjost pa oblikujemo v kroglice.

2. Z vseh strani jih popečemo v ponvi, v katero smo dali malo olja.

3. Nato jih odstranimo iz ponve in v njej prepražimo nasekljana por in čebulo; dodamo še strt česen in pomešamo. K popečeni zelenjavi dodamo kroglice, prilijemo paradižnik in v prazno konzervo vlijemo vodo do roba ter tudi to dodamo v ponev. Solimo in popramo, pomešamo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, da jed le rahlo brbota. Pokrijemo in počasi kuhamo 45–60 minut.

4. Postrežemo s pirejem, testeninami ali rižem.
Priporočamo še: Klasike z Yasko: makaronflajš
Datum Objave: 7.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

mesne kroglicepečenice

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.