Jabolčna zloženka s smetano

Jabolčna čežana ali sok sta uporabna pri peki slaščic: biskvit bo z njima ravno prav sočen.

Jabolka se izjemno dobro obnesejo v sladicah, saj so sladka in sočna, kar posebno pride prav v receptih s testom. Biskvitno na primer je povsem suho, če ga namočimo z jabolčnim sokom ali čežano, pa bo ravno prav sočno. Jabolka se lepo ujamejo tudi s sirom in smetano, bodisi z mehkim, kot v današnjem receptu, bodisi trdim ali poltrdim. Dodamo jih lahko narezku, nepogrešljiva so tudi v nekaterih mesnih jedeh. Lahko jih prerežemo na pol in pečemo ob pečenki. Ljubitelji rdečega zelja vedo, da je treba v dušeno zelje naribati eno jabolko, da bo dalo jedi blag okus.

Sestavine (za 4 osebe)

– 0,5 kg jabolk
– lonček sladke smetane
– 200 g skute
– 200 maskarponeja
– 3 dcl mleka
– 200 g otroških piškotov
– rezina masla
– cimet, vaniljev sladkor, sladkor v prahu po okusu

Priprava

1. Jabolka olupimo, narežemo in stresemo v lonec, v katerem smo raztopili maslo, premešamo. Dodamo vaniljev sladkor in cimet ter dušimo, dokler jabolka niso mehka. Zmešamo s paličnim mešalnikom.

2. Sladko smetano stepemo in ji dodamo skuto, maskarpone in sladkor v prahu. Gladko zmešamo. V segreto mleko namočimo piškote. Počakamo, da se dobro napojijo, po potrebi malo zmešamo. Ko se piškoti ohladijo, naložimo v kozarce. Čeznje naložimo plast jabolčne čežane ter plast smetane in maskarponeja. Ponovimo v istem vrstnem redu, na vrhu naj bo smetana, ki jo potresemo s cimetom.

Priporočamo: Najboljša čokoladna pita z lešniki

Fotografija: GettyImages

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed