Jabolčni drobljenec

Za prste obliznit!

Sestavine

Testo
– 70 g neslanega masla
– 100 g trsnega sladkorja
– manjše jajce
– 125 ml grškega jogurta
– 110 g moke
– pol žličke cimeta
– pol žličke vinskega kamna

Nadev
– 3 večja jabolka
– 200 g mlečne karamele

Drobljenec
– 60 g neslanega masla
– 70 g moke
– žlica trsnega sladkorja

Priprava

1. Naredimo mlečno karamelo. Potrebujemo liter polnomastnega mleka, 200 g sladkorja, vaniljo, postrgana semenca in strok ali cimetovo paličko: sestavine v kozici segrevamo do vretja, znižamo temperaturo in kuhamo približno poldrugo uro, da se krema zgosti in karamelizira, ves čas mešamo, da se ne prismodi. Palčko ali strok odstranimo, kremo preložimo v steklen kozarec.

2. Naredimo drobljenec: vse sestavine stresemo v skledo in drobimo med prsti, da dobimo drobtine oziroma kašo.

3. Pripravimo nadev: jabolka olupimo in očistimo pečk ter naribamo.

4. Pečico vklopimo na 180 ºC. Pripravimo testo: v skledi penasto umešamo maslo in sladkor. Dodamo jajce in dobro premešamo. Dodamo jogurt in mešamo. Presejemo moko, vinski kamen in cimet in dobro premešamo. Model (cca 26 x 19 cm) namastimo ali obložimo s papirjem za peko, vanj pretresemo testo. Čezenj previdno razmažemo mlečno karamelo, potresemo z naribanimi jabolki, čez pa drobljenec. Pečemo kakšno uro. Pecivo postrežemo mlačno ali hladno, čezenj lahko nakapljamo preostanek mlečne karamele.

Priporočamo še: 20 receptov z zeljem

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana