
Za prste obliznit!
Sestavine
Testo
– 70 g neslanega masla
– 100 g trsnega sladkorja
– manjše jajce
– 125 ml grškega jogurta
– 110 g moke
– pol žličke cimeta
– pol žličke vinskega kamna
Nadev
– 3 večja jabolka
– 200 g mlečne karamele
Drobljenec
– 60 g neslanega masla
– 70 g moke
– žlica trsnega sladkorja
Priprava
1. Naredimo mlečno karamelo. Potrebujemo liter polnomastnega mleka, 200 g sladkorja, vaniljo, postrgana semenca in strok ali cimetovo paličko: sestavine v kozici segrevamo do vretja, znižamo temperaturo in kuhamo približno poldrugo uro, da se krema zgosti in karamelizira, ves čas mešamo, da se ne prismodi. Palčko ali strok odstranimo, kremo preložimo v steklen kozarec.
2. Naredimo drobljenec: vse sestavine stresemo v skledo in drobimo med prsti, da dobimo drobtine oziroma kašo.
3. Pripravimo nadev: jabolka olupimo in očistimo pečk ter naribamo.
4. Pečico vklopimo na 180 ºC. Pripravimo testo: v skledi penasto umešamo maslo in sladkor. Dodamo jajce in dobro premešamo. Dodamo jogurt in mešamo. Presejemo moko, vinski kamen in cimet in dobro premešamo. Model (cca 26 x 19 cm) namastimo ali obložimo s papirjem za peko, vanj pretresemo testo. Čezenj previdno razmažemo mlečno karamelo, potresemo z naribanimi jabolki, čez pa drobljenec. Pečemo kakšno uro. Pecivo postrežemo mlačno ali hladno, čezenj lahko nakapljamo preostanek mlečne karamele.
Priporočamo še: 20 receptov z zeljem
Fotografija: Thinkstock