Jabolčni ježki: kultna sladica več generacij – znova zanimiva

Najraje imamo sladice iz otroštva, ki jim nadenemo nova oblačila. Tokrat glavno vlogo igrajo jabolka, zaradi katerih so ježki lahkotnejši.

Že sam recept je zares nostalgija, pred časom sem jih spet zasledila in jih sklenila obuditi, gre pa za star recept naših babic in tet. Ježkov se spominjam iz šolskih časov, ko smo se na poti iz šole ustavljali v trgovini – mislim, da si bo vsak znal priklicati v spomin na ta okus. Ježek z jabolki je manj težek in bolj osvežilen, kot so bili nekdaj, nanj pa sem pomislila zato, da ne ponavljamo ves čas jabolčnih pit in podobnega. Ta recept se mi zdi simpatičen, ker lahko sami izbiramo velikost, pa dva, tri dni brez težav zdrži …

Jabolčni ježki

  • 600 g jabolk
  • 175 g mletih piškotov
  • 100 g bele čokolade za kuhanje
  • 100 g temne čokolade za kuhanje
  • 3 žlice olja
  • 200 g kokosovih mrvic

Priprava

1. Jabolka olupimo in naribamo, pustimo stati približno 10 minut, nato jih dobro ožamemo, da izločijo čim več soka.

2. Ožeta jabolka prestavimo v ponev, v kateri se ne bodo prijemala na dno, in jih dušimo približno 15 minut. Večkrat premešamo. Odstavimo in vmešamo belo čokolado, ki se bo nemudoma stopila v vroči čežani. Ohladimo.

3. Temno čokolado nad vodno kopeljo stopimo in dodamo olje, premešamo.

4. Na krožnik potresemo del kokosovih mrvic.

5. Ohlajena jabolka pomešamo s piškoti ter z rokami oblikujemo maso, iz katere naredimo 7 ježkov (oziroma več manjših).

6. Vsakega posebej povaljamo v čokoladi, nato še v kokosovih mrvicah in položimo v pripravljene papirčke ali podstavke.

7. Ježke postavimo v hladilnik za pol ure.

Namig: Namesto kokosovih mrvic lahko uporabimo mlete orehe, lešnike, mandlje, čokoladne ali pisane mrvice. Če ježke shranimo za naslednji dan, jih postavimo v hladilnik. Preden jih ponudimo, jih obvezno pustimo stati na sobni temperaturi približno pol ure.
Priporočamo še: Kako naredimo vinski šodo
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed