Odprta Kuhinja

Jajca v listnatem testu: cel pladenj za vso družino

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Da malce prevetrimo tradicijo, lahko za velikonočni zajtrk ob običajnih dobrotah postrežemo prikupna jajca v listnatem testu.


Gre za testeno blazinico, sredi katere kraljuje jajce, pod njim pa klasični par popražene slanine in šampinjonov. Tako lahko naenkrat nahranimo za celo mizo jedcev, saj jih spečemo poln pladenj. Sestavine so namreč za 8 porcij.

ni podpisa
ni podpisaJajca v listnatem testu  • 9 jajc

  • 2 zavitka svežega listnatega testa

  • 100 g svežih šampinjonov

  • 100 g slanine

  • sol, poper


Priprava


1. Nadev: slanino narežemo na majhne kocke, šampinjone na tanke rezine.

2. Ponev pristavimo na srednje močan ogenj in vanjo takoj stresemo slanino. Pražimo nekaj minut, da spusti maščobo, nato dodamo šampinjone. Pražimo, da se šampinjoni zmehčajo. Solimo in popramo po okusu.

3. Testo: pečico vključimo na 180 stopinj.

4. Listnato testo narežemo na enako velike kvadrate, približno 10 x 10 cm.

5. Skupaj zložimo po tri kvadrate, vmes pa s čopičem nanesemo malo vode, da se zlepijo. Nastale blazinice premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jih 20 minut.

6. Finiš: ko se blazinice ohladijo, vanje z nožem izrežemo manjši kvadrat in ga potisnemo do dna. Tako dobimo jamico za jajce. V vdrtino stresemo in razporedimo osmino nadeva iz šampinjonov in slanine. V vanjo ubijemo še po eno jajce in ga posolimo. Blazinice zberemo na pekaču in jih pečemo 20 minut pri 180 stopinjah.

7. Jajca v listnatem testu postrežemo še vroča z obilico sesekljanega drobnjaka. K njim se odlično poda hrenova pena.

ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Prata: velikonočna dobrota iz starega kruha bo še boljša s to začimbo
Datum Objave: 4.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

jajcalistnato testovelikonočni zajtrk

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.