Odprta Kuhinja

Jajca z ocvirki: pomemben trik izkušene gospodinje

Odpri galerijo
A+   A-
Ko se lotimo jajc z ocvirki, je ključno, da se pravilno lotimo segrevanja ocvirkov, sicer se lahko zažgejo.


Izkušena kuharica, ki je vrsto let pripravljala zajtrke in kosila v gorskih kočah, nam je nekoč pojasnila, kaj je trik, ki ga moramo upoštevati pri segrevanju ocvirkov. Gorskih koč ne omenjamo tja v en dan, tam gre med ljudi kar precej ocvirkov, pa naj bodo za zabelo žgancem ali kot dodatek jajcem na oko. Takole je torej dejala: »Na malo maščobe zelo počasi segrejemo ocvirke, da postanejo hrustljavi. Če jih boste segreli prehitro, se bodo zažgali in ne bodo dobri. Ocvirke poskusimo, če se nam zdi, da so premalo slani, jih malce solimo.« Točno tako segrejemo ocvirke, ki jih za zajtrk pripravimo z jajcem.

Jajca z ocvirki


Za 1 osebo.

  • 1 žlica ocvirkov v masti

  • 1–2 jajci

  • sol, poper


Priprava


1. V ponvi na malem ali srednjem ognju počasi raztopimo ocvirke. Večkrat pomešamo, da se ne zažgejo.

2. Ko so prepraženi, dodamo jajce. Solimo in na zmernem ognju pečemo toliko časa, da se beljak spodaj lepo zapeče, rumenjak pa se pogreje, a ostane še tekoč.

3. Previdno preložimo na krožnik, po želji še popramo.
Naredite tudi: Premium domači krompirjevi njoki (VIDEO)

Naslovna fotografija: Špela Ankele
Ona.je: Za močno odpornost: Kdaj in kako jemati cink
Datum Objave: 17.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: