
Neke vrste slane miške.
Priprava: 3 minute; počitek: 30 minut; čas cvrtja: približno 2 minuti na serijo.
Sestavine
– 250 g jogurta
– jajce
– 150 g moke
– 2 žlici parmezana
– žlička soli
– olje za cvrtje
Priprava
1. Parmezan naribamo v skledo.
2. Prilijemo jogurt, potresemo z moko in solimo ter gladko zmešamo v testo. Pustimo ga počivati in nabrekati pol ure, lahko pa tudi čez noč.
3. V široko kozico, primerno za cvrtje, nalijemo olje ali drugo primerno maščobo in ga segrejemo na 170 stopinj.
4. Spočito testo zajemamo z žlico in ga ocvremo v vročem olju. Ocvrtke odcedimo na papirnatih brisačah.
5. Najprej ponudimo fižolovo juho s popečenimi kruhovimi kockami, potem ocvrtke z dušenimi bučkami in korenjem z veliko česna. Zraven gre skleda osvežilne mlade zelene solate z vloženo koruzo.
Koristen nasvet: Najprej naredite preizkus! Če se ocvrtki preveč razlezejo v olju, dodajte testu še največ žlico moke ali zdroba. Dobiti morate obliko pustnih sladkih mišk z drobnimi repki.
Različica: Testu dodajte več sira, ga obogatite s koščki oljk. Za rahlejše ocvrtke dodajte ščep jedilne sode.
Ali ste vedeli: Takšne ocvrtke poznajo na različnih koncih sveta. Lahko so sladki ali slani, kvašeni, z dodanim pecilnim praškom (jedilno sodo), da so bolj rahli, ali povsem brez rahljalnega sredstva. Ponudite jih takoj, saj so takrat res slastni.
Naslovna fotografija: Krištof Koman