Juha iz sladkega krompirja s kokosovim mlekom

Foto: Krištof Koman

Odlična in hitro pripravljena juha, ko si zaželimo nekaj na žlico in s kančkom eksotike.

Sestavine
rdeča čebula
0,8 l zelenjavne jušne osnove
600 g sladkega krompirja (en večji)
4 cm dolg kos svežega ingverja
0,4 l kokosovega mleka
2 stroka česna
2 žlici olja
manjša limona
dve pesti rukole
v kisu vložena paprika, čili

Priprava 

1. Čebulo in krompir očistimo, olupimo in narežemo. Nastrgamo ingver, česen drobno sesekljamo.

2. V kozici segrejemo olje. Dodamo čebulo in ščep soli ter pražimo 10 minut, da se čebula povsem zmehča.

3. Na čebulo damo krompir, česen, pražimo še 2 minuti, nato prilijemo kokosovo mleko. Zavremo, prilijemo jušno osnovo, znova zavremo, nato nad šibkim ognjem kuhamo 15 minut.

4. Očistimo rukolo, papriko narežemo na trakove.

5. Ponev segrejemo in na suho popražimo kokos. Zatem damo v ponev papriko, pražimo na močnem ognju, da se malo popeče; nazadnje vmešamo rukolo. Dvakrat ponev pretresemo in odstavimo. Rukola naj le malo oveni – to bo jušni vložek.

6. S paličnim mešalnikom zelenjavo pretlačimo, juho začinimo po okusu, prilijemo limonov sok in obogatimo z jušnim vložkom.

Namig: Najboljši okus dobite, če uporabite kokosove kosmiče, in ne kokosove moke, kot sem jo jaz tokrat za fotografijo. V tem primeru kokosove kosmiče na suho popražite v ponvi, jih preložite na krožnik in jih uporabite šele tik pred zdajci, tako da jih potresete po juhi na krožniku. S kokosovo moko tega zaželenega hrustljavega elementa ni mogoče pričarati.

Opomba: Ingverja nikar ne izpustite. Za silo je uporaben tudi suh, ki ga na drobno nastrgate v juho kot muškatni orešček.

 

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana