Juha iz zelnice

Za razstrupljanje, v času postov in po težkih praznovanjih.

Sestavine

– šopek jušne zelenjave (korenček, peteršiljeva in pastinakova korenina, 1/2 gomolja zelene)
– 3–4 žlice olja, 30 g moke
– lovor, pekoč feferonček
– sol, poper
– liter zelnice, 1–2 dl mlačne vode

Priprava

1. Jušno zelenjavo narežemo na kolobarčke in popražimo na olju. Poprašimo jo z nekaj moke, nato še enkrat pražimo.

2. Dodamo sesekljan česen, lovor in feferon. Vse skupaj še malo popražimo, prilijemo malo mlačne vode in dušimo do mehkega.

3. Prilijemo zelnico in pri zmerni temperaturi kuhamo 20 minut.

4. Juhi lahko dodamo riž ali malo kislega zelja.

Namig: Če želimo bogatejši okus, lahko dodamo še hrenovko, klobaso …
Ta juha je zares (!) kisla, marsikateri želodec je ne bi prenesel. Vsi smo mnenja, da bi jo bilo treba precej razredčiti z vodo ali zelenjavno jušno osnovo ali pa res uporabljati »na recept«, ali kot je v spremnem pisemcu napisala pošiljateljica, za razstrupljanje, v času postov in po težkih praznovanjih. Zelnica je seveda koristna, kajti v njej je skoncentrirano vse, kar sicer po zdrav­stveni plati pri zelju najbolj cenimo. Seveda v surovem stanju, pri kuhanju se kar nekaj koristnih snovi izgubi, vendar ostane še dovolj vitamina C, da je to čudovita zimska jed.
Priporočamo: To so tri najboljše torte našega rojstnodnevnega natečaja

Recept: Janja Letnikoska
Fotografija: Igor Zaplatil

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed