Kako naredimo išlerje

Izjemno krhki, zato jih je treba delati s potrpežljivostjo, a ravno zato je to dober piškot.

So išlerji tudi vaši najljubši piškoti? Prišel je ta čas v letu, ko nimate več izgovorov, da se jih končno lotite tudi sami.

Sestavine

  • 225 g moke (pol gladke, pol ostre)
  • 225 g masla
  • 120 g kristalnega sladkorja
  • ščep soli, pol žličke cimeta
  • 150 g mletih mandljev

Krema

  • 200 g smetane za stepanje (živalske, najmanj 33 % maščobe)
  • 200 g jedilne čokolade
  • 30 g masla
  • žlica ruma

Glazura

  • 600 g čokolade
  • 280 g olja ali rastlinske masti

Priprava

1. Naredimo kremo: smetano zavremo in vanjo vmešamo nalomljeno čokolado, rum in maslo. Mešamo toliko časa, da se maslo in čokolada stopita. Kremo pokrijemo s folijo in dobro ohladimo.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj.

3. V posodi zmešamo moki, mlete mand­lje, sol in cimet. Nato dodamo maslo, narezano na kocke, in zgnetemo homogeno testo. S strojem pa gnetemo pri srednji hitrosti z nastavkom lira oziroma ploščatim nastavkom.

4. Testo pokrijemo in postavimo v hladilnik za pol ure.

5. Testo nato razvaljamo na pomokani površini na debelino 3 mm. Izrežemo kroge s premerom približno 6 cm ali po želji. Še bolj ljubki bodo manjši, za grižljaj. Testo je izjemno krhko, zato bodite potrpežljivi pri valjanju.

6. Odlagamo jih na pekač v razmaku 2 cm. Pečemo 12 minut, če so premera 6 cm, drugače odvisno od velikosti. Ko so pečeni, počakamo, da se ohladijo, nato jih začnemo zlagati.

7. Dobro ohlajeno kremo stepemo z ročnim mešalnikom, da malce naraste volumen, dobi svetlejšo barvo, postane puhasta in se v njej vidijo sledi metlic. Ne stepajte predolgo, saj se bo sesirila.

8. Spodnjo polovico piškota obrnemo navzdol, da je v zgoraj raven, nabrizgamo kremo z zvezdastim nastavkom in pokrijemo z drugo polovico piškota (tega ne obrnemo). Na vrh piškota lahko nabrizgamo še rožico.

9. Naredimo obliv: stopimo čokolado nad vodno kopeljo in ji primešamo maščobo.

10. Piškote, obrnjene z rožico navzdol, pomočimo v čokoladni obliv. Biti moramo počasni in nežni, saj so piškoti zelo krhki. Odlagamo jih na papir za peko in po želji posujemo z mandljevimi lističi ali drobljenimi lešniki.

Fantastično krhki piškoti, v sredini pa svilena krema.
Priporočamo še: Vanilice, piškoti, ki se topijo v ustih

Test in priprava: Lea Sterle, slaščičarka z BIC Ljubljana
Fitigrafije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed