Kako pripravimo cvetni sirup

Uporabimo ga za različne brezalkoholne ali alkoholne napitke, pripravo sladic.

Sestavine

– 4 pesti cvetov robinije
– 5 pesti bezgovih cvetov
– 2 pesti cvetov dišeče vrtnice
– 1–2 pesti cvetov ranjaka, 2 limoni
– vaniljev strok, 2,5 kg sladkorja
– 2,5 l vode, 2 žlici citronske kisline

Priprava

1. Cvetove očistimo in razporedimo v petlitrski kozarec (ali v več manjših).

2. Limoni narežemo, vaniljev strok prerežemo in izdolbemo sredico ter oboje dodamo k cvetju.

3. Skuhamo sladkorni sirup iz vode in sladkorja. Ko se sladkor popolnoma stopi, odstavimo in delno ohladimo.

4. Z mlačnim sladkornim sirupom prelijemo cvetove, dodamo citronsko kislino ter zapremo in pustimo stati 2–3 dni. Večkrat premešamo.

5. Sirup precedimo in iz cvetov skozi skozi gazo iztisnemo preostali sok. Nato na hitro zavremo in nalijemo v steklenice. V temnem in hlad­nem prostoru lahko hranimo tudi leto dni.

Priporočamo še: Bezgova panakota z jagodami

Foto: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana