Odprta Kuhinja

Korenčkova rižota z rikoto

Odpri galerijo
A+   A-
Dobra rižota z zelenjavo, ki jo imamo res vedno doma.


Sestavine



  • pol večje ali 1 majhna čebula

  • 110 g riža arborio

  • 0,5 dl belega vina

  • kokošja ali zelenjavna jušna osnova (3–5 dl)

  • 400 g korenja (2–3 večji korenčki)

  • zvrhana žlica rikote

  • oljčno olje, maslo

  • žlička rjavega sladkorja

  • sol, poper po okusu

  • malo peteršilja, timijana

  • ščep muškatnega oreščka


Priprava


1. Korenje olupimo, operemo in narežemo na kockice. Na zmernem ognju segrejemo 2 žlici oljčnega olja in žlico masla. Dodamo narezano korenje, premešamo. Posolimo, dodamo sladkor in 1 dl vode. Ponev pokrijemo in kuhamo približno 5 minut, da se korenje zmehča.

2. Odkrijemo, dodamo muškat­ni orešček, občasno premešamo in kuhamo nekaj minut, dokler tekočina ne izpari. Korenje preložimo na krožnik. Približno polovico ga prihranimo, preostalo pa z 1 dl vode pretlačimo s paličnim mešalnikom.

3. V isti ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja. Dodamo na drobno sesekljano čebulo, jo posolimo in na rahlem ognju dušimo toliko časa, da se zmehča. Nato dodamo riž in mešamo, da postekleni. Prilijemo vino in kuhamo nekaj minut, dokler vino ne izpari.

4. Dodamo pretlačeno korenje, ogenj rahlo povečamo in kuhamo, dokler odvečna tekočina ne izpari. Nato postopoma med mešanjem dodajamo po nekaj jušne osnove in kuhamo 15–18 minut (odvisno od izbranega riža oz. navodil z embalaže).

5. Na koncu vmešamo preostalo korenje (nekaj ga pustimo za dekoracijo), pol ali celo žlico masla, rikoto, peteršilj in timijan ter dolijemo še malo jušne osnove, če je treba.
Priporočamo še: Kuhanje v »karanteni«: Čudovite jedi, ki jih lahko naredimo iz pločevinke fižola
Datum Objave: 16.3.2020 ob 06:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj