Korenčkova torta s pomarančnim kremnim sirom
Odpri galerijo
A+ A-
Sladica brez sladkorja. No, rafiniranega sladkorja. To je čudovita pomladna torta, polna korenčkove in pomarančne svežine.
Srednje težka priprava, vzela vam bo 80 minut.
Korenčkova torta
- 400 g bele moke
- žlička sode
- 4 žlice koruznega škroba
- 1/2 žličke soli
- žlička cimeta
- po ščep mletih nageljnovih žbic in ingverja
- žlička pecilnega
- 400 g agavovega sladila
- 4 jajca
- 175 ml sončničnega olja
- 450 g naribanega korenčka
Nadev
- stevija v granulah (po okusu in moči)
- 2 žlici koruznega škroba
- 80 g masla
- 250 g kremnega sira
- sok 1 pomaranče
- 2 žlici mandljevega ali navadnega mleka
- dodatek: naribana lupinica neškropljene pomaranče
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Namestimo dno in obod dveh pekačev premera okrog 20 cm.
2. V eni skledi zmešamo vse suhe sestavine za biskvit.
3. Agavovo sladilo v mešalniku penasto stepemo z jajci, dokler ne dobimo gladke kreme. Dodamo jo k suhim sestavinah, vmešamo še drobno naribano korenje in premešamo toliko, da se sestavine povežejo in enakomerno razporedijo.
4. Testo razdelimo v pekača. Če imamo samo enega, bomo pač biskvit pekli dvakrat.
5. Pečemo 30 do 40 minut, dokler zobotrebec, ki ga potisnemo v sredino, ne ostane čist. Prestavimo na rešetko in ohladimo.
6. Kremni sir: najprej zmešamo stevijo in koruzni škrob, dodamo kremni sir, maslo, mleko in pomarančni sok. Dobro premešamo, da dobimo gladko kremo. Če je pretrda, prilijemo mleko po potrebi.
7. Sestavimo kolač: po potrebi zgornji del prvega biskvita odrežemo, da bo popolnoma raven. Razporedimo polovico kremnega nadeva. Pokrijemo z drugim biskvitom in rahlo pritisnemo, da se plasti spojijo. Preostali kremni namaz razporedimo obliv. Preden postrežemo, okrasimo z naribano pomarančno lupinico.
Namig: Stevija se po svoji moči zelo razlikuje, zato jo je treba dodajati previdno in vselej vsaj v dveh delih in potem po žličkah, dokler ne dosežemo okusa, ki nam je prijeten. V tem receptu nadomešča 250 g navadnega sladkorja.
Nadomestki imajo različno stopnjo sladkosti, zato velja pravilo: vedno si ogledamo opis na embalaži in dodajamo po žličkah, dokler ne dobimo okusa, ki nam prija.
Recept: Guliver/Stockfood
Fotografija: paulbinet/Getty Images
Datum Objave: 22.3.2021 ob 08:03