Košava prekmurka: preprosto pecivo z jabolki, makom in skuto, ki vam bo zelo všeč

Odpri galerijo
A+ A-
Ob izidu nove kuharske knjige Urške Fartelj smo prelistali strani in izbrali recept, ki je kot nalašč za jesensko sladkanje.
Urška Fartelj je med slovenskimi ljubitelji kuhanja zelo priljubljena blogerka iz Prekmurja – najbrž zaradi prizemljenosti, predvsem pa uporabnosti receptov in občutka za to, kaj je doma res mogoče skuhati: »Nisem chef. Samo kuham tisto, kar imamo radi, in tako, kot nam je všeč. In pazim, da jedi ne prismodim,« je zapisala v uvodu svoje najnovejše knjige, naslovila jo je Skupaj za mizo. In ne, knjiga ni neka reminiscenca na dni pandemije, ko smo bili skupaj za mizo hočeš nočeš in kuhali.
»Ah ne, ti recepti v knjigi niso posledica kosil v času pandemije. Doma imam dva najstnika, ki se obnašata natanko tako kot vsi drugi: veliko sta v svoji sobi ali pa s prijatelji, starša veliko delava. Knjiga je nastala zato, ker si želim, da bi se družili vsaj med obroki. Jaz mislim, da je to zapuščina spominov, ki jo lahko damo otrokom. Teh trenutkov ne bodo pozabili, verjemite. Velikokrat vrednost trenutka spoznamo šele takrat, ko postane spomin,« opomni Urška Fartelj in ta zadnji stavek si velja izbrati kot pomembno življenjsko misel.

Naslovnica nove knjige Urške Fartelj.
Košava prekmurka
Po okusu je tole zelo podobno prekmurski gibanici. »Košava zato, ker je vrhnja plast testa košava – kuštrava, drobtinasta. Namreč: ni razvaljano kot običajno pri pitah. Vse skupaj je pripravljeno enostavno.«
Za pekač 26 × 36 cm.
Testo
- 400 g pšenične moke
- 200 g masla
- zvrhana žlica kisle smetane (ali 1–2 žlici mleka)
- 150 g sladkorja
- ščep soli
- 1/2 zavitka pecilnega praška
Jabolčni nadev
- 4–5 sladko-kislih jabolk
- 100 g orehov (ali lešnikov, piškotov – teh manj)
- 2 žlici sladkorja, zavitek vaniljevega sladkorja
Makov nadev
- 150 g mletega maka
- 2 žlici sladkorja
- sok ožetih jabolk
Skutni nadev
- 400 g pasirane skute
- 2 dobri žlici kisle smetane
- zavitek sladkorja z burbonsko vaniljo
- 2 žlici sladkorja
- 50 g stopljenega masla
In še
- 2 žlici slivovega legvarja (džema)
Priprava
1. Vse sestavine za testo damo v mešalnik in zmeljemo v drobtinasto krhko testo. Malo več kot polovico ga razporedimo v pekač, obložen s papirjem za peko ali pomaščen, ter ga z dlanmi stisnemo v enakomerno plast. Prepikamo ga z vilicami in premažemo z dvema zvrhanima žlicama slivovega džema.
2. Po marmeladi potresemo malo mletih orehov. Jabolka naribamo, iztisnemo sok in ga prihranimo. Preostale orehe zmešamo z naribanimi jabolki, nadev razporedimo po testu in potresemo sladkorjem. Plast jabolk z dlanmi malo potisnemo ob podlago.
3. Maku dodamo sladkor in jabolčni sok, da postane lepo mazav. Nadev razporedimo po jabolkih, ga z žlico razmažemo in pritisnemo ob podlago.
4. Vse sestavine za skutni nadev razen masla preprosto zmešamo in z dlanmi ali žlico stisnemo na rastočo sladico. Pokapamo s stopljenim maslom. Po vrhu razporedimo preostanek drobljenega testa.
5. Pito oziroma košavo prekmurko damo v že ogreto pečico na najnižje vodilo in pečemo približno 35 minut pri 190 stopinjah, program ogrevanje zgoraj in spodaj.
6. Režemo dobro ohlajeno, da plasti ostanejo na mestu in so lepo vidne. Najboljša je, ko odstoji kakšnih 5 ur, da se vse sestavine lepo povežejo.
ni podpisa

ni podpisa
Priporočamo še: Odslej boste kostanj pekli le še tako
Fotografije: Urška Fartelj iz knjige Skupaj za mizo
Datum Objave: 13.10.2022 ob 08:10