Odprta Kuhinja

Krepka fižolova juha z muškatno bučo

Odpri galerijo
A+   A-
Sezona pravih buč je pred vrati.



Priprava 5 minut, čas kuhanja 30 minut.

Sestavine


- 500 g kuhanega fižola
- 400 g muškatne buče ali pol buče hokaido
- 2 večja krompirja, manjša čebula, četrt zelene
- malo maščobe
- 100–150 g drobnih jušnih testenin
- lovor, šetraj, feferon, rožmarin, sol, poper
- vino ali balzamični kis za okrepitev okusa

Fižolova juha se skuha takole


1. Bučo, zeleno, čebulo in krompir očistimo, narežemo in damo v lonec. Na maščobi vse skupaj pražimo 5 minut.

2. Dodamo kuhan fižol s fižolovko, začinimo z lovorjem, šetrajem, sesekljanim rožmarinom in feferonom, solimo, popramo in prilijemo vodo.

3. Zavremo, nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut.

4. Dve zajemalki zelenjave prihranimo, odstranimo lovor, preostalo juho pa pretlačimo s paličnim mešalnikom.

5. V juho vrnemo prihranjeno zelenjavo, spet zavremo in zakuhamo drobne jušne testenine.

6. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca, nato juho okisamo z brizgom vina ali balzamičnega kisa ter čim prej ponudimo kot samostojno enolončnico. Za posladek postrežemo jabolčno čežano s stepeno sladko smetano.
Različica: V juho dodajte popečene kocke pancete ali slanine.

Nasvet: Seveda, namesto doma kuhanega fižola zlahka uporabite vloženega iz pločevinke. Je pa praviloma ceneje in jedi so okusnejše, če je fižol iz domačega lonca.

Poizkusite še: Rustikalna pita z zelenjavo

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 16.9.2019 ob 07:09

Več iz te teme:

juhe in enolončnicejuhafižolbučafižolova juha

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.