Krompir, nadevan s kislim zeljem

Pravcata mala pojedina v enem, kajne? To je zagotovo ena naših najljubših prilog, ki teknejo ob kranjski klobasi ali pečenici. Odličen tudi samostojno.

Sestavine

  • 4 veliki krompirji, olje, sol in poper

Nadev

  • manjša čebula
  • 200 g kislega zelja
  • 5 žlic olja
  • ščep rdeče mlete paprike
  • 100 ml vode, 80 g dimljene slanine, jajce
  • nekaj žlic »sredice« krompirja

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. Krompir s krtačko dobro oribamo pod vodo, ga položimo v pekač, osolimo, popramo in pokapamo z oljem ter damo v pečico za kakšno uro (odvisno od velikosti).

3. Medtem drobno nasekljamo čebulo in na drobno narežemo slanino ter oboje popražimo na olju ali še bolje svinjski masti, če je pri roki.

4. Dodamo odcejeno zelje, poprašimo z rdečo papriko ter med mešanjem dobro popražimo. Proti koncu dolijemo vodo ali zelnico, če ni preslana, in pustimo dušiti, dokler tekočina ne izpari. Ohladimo.

5. Še toplemu pečenemu krompirju odrežemo (na daljši strani) nekoliko dna, da stoji, in vrh, da lahko izdolbemo del sredice: tako dobimo prostor za nadev.

6. Za 2 žlici grobo pretlačene krompirjeve sredice vmešamo v zelje in napolnimo krompirje. Preostali krompir shranimo za zgostitev juh ali pripravo svaljkov.

7. Jajce razžvrkljamo, ga z žlico polijemo po nadevu v krompirju in postavimo v pečico na 200 stopinj za 10 minut.

Namig: Namesto slanine lahko uporabite šampinjone.
Priporočamo še: 10 idej, da bomo iz krompirja pripravili okusen obrok
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana