Krompirjeva potica (krompirjevka): recept, na katerega smo že skoraj pozabili
Vsako leto, takole pred božičem, v naši mali redakciji iščemo zanimive recepte za kraljico slovenskih praznikov. Sladkih in slanih potic je mnogo in velikokrat smo o njih že pisali – je sploh mogoče, da obstaja še kakšna, ki je še nismo omenili? Letos smo jo našli, sladko krompirjevo potico oziroma krompirjevko, ki nas je v svoji iskreni preprostosti v trenutku očarala. Kakšna je njena zgodba?
Skopa zemlja, mraz in sneg
Na potico, pripravljeno s krompirjevim nadevom, nas je spomnila upokojena učiteljica Antica Marijanac, ki je odraščala v odmaknjeni hrvaški vasici Prezid blizu Babnega polja. »Po končani osnovni šoli v hrvaškem jeziku sta me hotela mama in ata poslati v gimnazijo v Delnicah, a so me v internatu zavrnili, ker so imele prednost vojne sirote. Zato sta me poslala v slovenske šole,« je Antica pred nekaj meseci povedala v intervjuju za Delo.
Na njene domače kraje je beseda nanesla tudi, ko smo jo poprosili, naj pove zgodbo o krompirjevi potici. »Skopa zemlja, nagle vremenske spremembe, mraz, sneg in slana ne pustijo zrasti drevju, kot so orehi, kostanji, še fižol je tu vedno vprašljiv, kdaj ga bo osmodila slana. Niti za seme se ga največkrat ne more nabrati. Tako so se ljudje, ki so bili odvisni izključno od lastnega pridelka, znašli na vse mogoče načine.« Zato je bil krompir »v univerzalni uporabi, domiselnost posameznika je iz njega delala čudeže, celo torte. Krompirjeva potica vseeno ni bila v vsakdanji rabi, bila pa je večkrat ob nedeljah in praznikih. Obvezna je bila pri popoldanski malici, ko so bili na delu kosci, orači, ali pa se je čakalo na obisk oddaljenih sorodnikov. Takrat se je k potici narezala še doma posušena šunka, za odžejanje pa domači kompot iz posušenih sliv, jabolčnih krhljev in posušenih tepk.«
Kako pa je s to potico danes, jo Anitca Marijanac ob obilju drugih nadevov sploh še kdaj speče? »To potico iz preteklosti spečem, ko me prevzamejo skomine na davne dobrote otroštva in zgodnje mladosti, spomini na mamo s pridnimi, zgaranimi in vedno darežljivimi rokami. Nikoli je ne pojem sama. Potrošnikov ne manjka. Tudi moji zanamci se z njo radi posladkajo,« je pojasnila s tako lepo izbranimi besedami, da ni bilo druge – potico po tem receptu smo brž zamesili tudi mi.
In rezultat?
Nas je potica prepričala! Če smo natančnejši: tako sočna in okusna je, da nihče od okuševalcev kar nekako ni verjel, katera je glavna sestavina nadeva. Ugibali so, da je v nadevu skuta, morda kuhano maslo (ghee). »Krompir? Resno? Odlična potica,« so se strinjali, medtem ko so ugotavljali, da vaniljev okus prav prekrasno dopolni nevtralno krompirjevo noto. Shranite recept za testo in ga uporabite v kombinaciji s katerim drugim nadevom, kajti ta potica je pri nas doma nekaj dni ostala sočna, prav nič drobljiva ali suha.
Krompirjeva potica
Sestavine za testo (za 1 večjo potico ali 2 manjši).
- 750 g bele moke
- 1 zavojček (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica sladkorja
- ščep (skoraj pol žličke) soli
- približno 4 dl mlačnega mleka
- 60 g masla ali margarine (lahko tudi olja)
- 1 rumenjak
- 1 jajce
Nadev
- 3 do 4 srednje veliki krompirji
- 2 do 3 žlice sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 180 g kisle smetane
- 60 g masla
- 2 rumenjaka
- 3 beljaki
- sol
Ne pozabimo na
- malo masla (za pekač)
- malo moke (ko razvaljamo)
- malo toplega mleka, 1 razžvrkljano jajce (za premaz)
Priprava
- V skledo odmerimo moko. V lončku segrejemo mleko, vanj vmešamo suhi kvas, žlico sladkorja in približno 5 žlic moke (vzamemo jo iz sklede) ter pustimo približno 10 minut, da kvasec začne delovati.
- Nato na sredino moke naredimo jamico, ob rob dodamo sol. K moki dodamo še 1 rumenjak in 1 jajce ter 60 g masla, nato pa med mešanjem počasi prilivamo kvasec. Testo dobro pregnetemo, da je prijetno voljno. Oblikujemo ga v kepo, položimo v pomokano skledo, pokrijemo s prtičkom in pustimo na toplem, da vzhaja.
- Pripravimo nadev: olupimo krompir, ga razrežemo na manjše koščke, da se hitreje skuha, zalijemo z vodo, solimo. Kuhanega pregnetemo (spasiramo). Ko je malo ohlajen, mu dodamo obe vrsti sladkorja, 2 rumenjaka, kislo smetano in dobro premešamo. Posebej stepemo v čvrst sneg 3 beljake in jih rahlo primešamo h krompirjevi masi.
- Vzhajano testo na malce pomokanem prtu razvaljamo na debelino pol centimetra ter ga enakomerno premažemo z raztopljenim maslom (60 g). Enakomerno premažemo še s krompirjevim nadevom. Zvijemo v potico, pri vsakem zavoju vsakokrat še nekoliko raztegnemo spodnji del testa.
- Potico preložimo v namaščen pekač. Testo na več mestih prepikamo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja. Po vzhajanju potico znova prepikamo ter počakamo, da ponovno vzhaja. Zatem jo po vrhu premažemo s toplim mlekom in preložimo v segreto pečico: pečemo na 200 stopinjah Celzija približno 50 minut. Če je treba, potico proti koncu peke povrhu zaščitimo z aluminijevo folijo, da ostane skorja lepo rumena.
- Preden potico vzamemo iz pečice, jo po vrhu premažemo z žvrkljanim jajcem, nato pa pustimo v pečici še 10 minut, da premaz lepo zakrkne in se poveže s skorjo.
- »Ko potico vzamemo iz pečice, jo pustimo v pekaču še kakšnih 10 minut, šele zatem jo zvrnemo ne zložen prt. Še malce mlačna je najboljša,« svetuje avtorica recepta Antica Marijanac.