Odprta Kuhinja

Krompirjeva solata s fižolom in bučnim oljem

Odpri galerijo
A+   A-
Tako drzno, kot je ta krompirjeva solata, lahko mirne duše postavimo ob bok cvrtju izrazitejših okusov.


Če vprašaš naključno gospodinjo o napotkih za njeno krompirjevo solato, ti našteje tri bistvene: samo krompir in čebula, pa nič drugega; marinado za krompir pripravi z reduciranjem juhe; buhnedej, da uporabiš kako drugo olje kot sončnično – že oljčno je premočnega okusa! No, tale jesenska krompirjeva solata gladko prekrši vsa našteta pravila. Vsebuje obilico bučnega olja, ki je bogatega okusa, preliv je pa enostaven in ne potrebuje nikakršne kuhe ali juhe. Ali se krompir dobro razume s fižolom, pa lahko povprašamo kar matevža.

Krompirjeva solata s fižolom in bučnim oljem


Solata

  • 800 g srednje debelega krompirja

  • pločevinka rjavega fižola

  • srednje velika čebula

  • žlička soli


Preliv

  • 70 ml bučnega olja

  • 100 ml jabolčnega kisa

  • zvrhana žlička gorčice

  • sol, poper


Priprava


1. Krompir operemo in očistimo nečistoč. Stresemo ga v lonec in dodamo žličko soli. Pisker pristavimo na šporget in krompir skuhamo ob rahlem brbotanju. Kuhan je, ko vanj zlahka zapičimo vilice. Stresemo ga v cedilo in pustimo, da voda z njega odpari in se toliko ohladi, da ga lahko držimo brez hujših bolečin.

2. Preliv: v posodico vlijemo bučno olje, jabolčni kis in čmoknemo gorčico. Dodamo ščepec popra in dva poštena ščepca soli. Preliv vneto zmešamo z metlico, da dobimo homogeno emulzijo.

3. Solata: še topel krompir olupimo in narežemo v skledo na enako debele rezine.

4. Čebulo olupimo, prepolovimo in narežemo na res tanke lističe.

5. Krompirju dodamo narezano čebulo, odcejen fižol in preliv. Vse skupaj previdno premešamo s kuhalnico, da krompirja ne zmečkamo ali razdrobimo.

6. Naslednjih 10 minut solato nekajkrat pomešamo, nato jo postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
Priporočamo še: Skutna krema s karameliziranimi hruškami
Datum Objave: 2.11.2023 ob 11:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: