Odprta Kuhinja

Krompirjeve košarice s feta sirom

Krompirjeve košarice. (Foto: littleclie/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Krompir se navadno na mizi znajde kot priloga, v tem primeru pa ga lahko predstavimo kot prigrizek ali celo kot glavno jed.

Ena od največjih prednosti krompirja je njegova vsestranska uporabnost v kulinariki. Lahko ga pripravimo na različne načine: pečenega, kuhanega, pire, ocvrtega ali kot dodatek juham in enolončnicam. Poleg tega je krompir bogat vir hranilnih snovi, kot so vitamini (predvsem C in vitamini skupine B), minerali (kalij, železo, magnezij) in vlaknine. Je ena najpomembnejših kulturnih rastlin na svetu ter zato pomemben vir hrane za številne narode.

V številnih državah po svetu so jedi iz krompirja del tradicionalne kuhinje. V Sloveniji so denimo priljubljene krompirjeve jedi, kot so krompirjev golaž, pražen krompir, krompirjevi cmoki in številne druge. Poleg tega je krompir tudi del slovenske ljudske modrosti in pregovorov, kar kaže na njegovo dolgo prisotnost v vsakdanjem življenju ljudi.

Kljub temu pa v času družbenih omrežij vsak dan najdemo kakšen nov način, kako ga pripraviti. Tokrat bomo gomolje po zgledu z instagrama spremenili v prikupne košarice, nadevane s feta sirom.

Sestavine

  • 6 krompirjev
  • 250 g feta sira
  • oljčno olje
  • parmezan
  • origano
  • pest češnjevih paradižnikov
  • pol pekoče paprike
  • sok polovice limete
  • sol, poper

Priprava

  1. Krompir skuhamo do mehkega ter ga kar neolupljenega s pomočjo kozarca sploščimo v pekač za majhno pito. To storimo z vsemi gomolji, tako da so polni pekači videti, kot da pripravljamo slepo testo. Košarice popopramo in solimo, potresemo s parmezanom ter postavimo v pečico in pečemo 20 minut pri 200 stopinjah Celzija. 
  2. Ko so košarice zlato rumeno zapečene, jih vzamemo iz pečice.
  3. Nato v posodi zmešamo limetin sok, žlico oljčnega olja, origano, druge začimbe po želji in feta sir ter vse skupaj zmiksamo s pomočjo paličnega mešalnika v gladko kremo.
  4. Na majhne koščke sesekljamo češnjeve paradižnike in papriko, začinimo po želji in dodamo žlico oljčnega olja. 
  5. Še tople krompirjeve košarice nadevamo s feta kremo in narezano zelenjavo ter začinimo po okusu.
  6. Postrežemo kot glavno jed ob skledi solate ali v družbi drugih jedi.

image_alt
​Rižota s pečenim sladkim krompirjem, ki naredi ekstra kremno strukturo

Datum Objave: 11.10.2024 ob 06:10

Več iz te teme:

hitro in preprostokosilokrompir

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.