Krompirjeve natrgane haluške s kislim zeljem

Haluške so odlična zimska jed, ki te nahrani in oskrbi s probiotiki iz fermentiranega zelja in tempeha. Doma je hrana zanesljivo najboljša.

Tradicionalne jedi so najboljši vir navdiha za kuhanje. Tudi če se ne držiš recepta (ali pa celo najbolj v tem primeru), so daleč najboljši. Ni čudno, saj so jedi preverjene skozi več generacij in so morale preživeti različne kuharske muhe in trende. Tradicionalne jedi so vedno najbolj prave za določen letni čas, saj se včasih niso preveč izmišljevali in so kuhali pač tisto, kar je bilo takrat na voljo – danes temu rečemo sezonsko.

Recepti za klasične jedi so po navadi preprosti in nezahtevni za pripravo. Klasiki se držijo določene pokrajine, ker so tam nastali in jih imajo njihovi ljudje še vedno radi. Pica je zato najboljša v Italiji, boršč v Ukrajini, bagetke v Franciji in haluške na Slovaškem. Za njih sem prvič slišala v Pragi, ime na jedilnem listu mi je zvenelo zanimivo in sem jih kar poskusila. Izbira je bila prava, haluške pa so me izzvale, da sem jih pripravila tudi v svoji kuhinji.

Slovaška kuhinja

Slovaške kuhinje prej sploh nisem poznala. Niti ena jed mi ni prišla na misel. Viri pravijo, da je njihova kuhinja mešanica češke in madžarske, jedi so kruhaste, veliko je testa, tudi sladkega, poleg cmokov kuhajo goste juhe, recimo česnovo in zeljno. Radi se, tako kot povsod, spogledujejo z mednarodno kuhinjo in trendi ulične, mimogrede hrane.

Bratislavo dajem na seznam potovanj! Do takrat pa se bom še večkrat najedla halušk iz domače kuhinje. To so neke vrste njoki ali cmoki ali žličniki, vse možnosti, lahko so narejene le iz moke in vode, bolj rahle so z dodatkom pretlačenega krompirja, nekaj boljšega so polnjene, ampak teh se še nisem lotila. Rada bi jih poskusila z makom, sliši se dobro.

Za današnji recept sem kar ponovila, kar sem dobila na krožniku v Pragi – krompirjeve natrgane haluške s kislim zeljem. Na Slovaškem bi tole zabelili s pocvrto slanino, a ker je bila praška restavracija veganska, so namesto slanine uporabili tempeh.

Sestavine za štiri

Za kislo zelje

  • 2 čebuli
  • pol kilograma kislega zelja
  • 3 žlice olja
  • cela kumina
  • mleta kumina
  • mlet koriander
  • 100 g tempeha

Za haluške

  • 600 g bolj drobnega krompirja
  • sol in poper
  • približno 120 g moke

Priprava

1. Čebulo narežemo na rezine. Tempeh nasekljamo, da nastanejo nekakšni ocvirki. Na razgreti maščobi popražimo najprej celo kumino, nato zmehčamo čebulo, dodamo tempeh, polovico kislega zelja, mlete začimbe in kuhamo kakšnih 15 minut. Če je treba, zalijemo s čisto malo vode, da do konca kuhanja izpari.

2. Dodamo preostalo polovico zelja in zmešamo s kuhanimi haluškami. Za haluške skuhamo cel krompir, ga olupimo in še vročega grobo pretlačimo. Solimo in popramo. Dodajamo samo toliko moke, da lahko iz testa trgamo koščke in jih oblikujemo v kratke svaljke. Ni se treba preveč truditi z obliko, lahko so videti natrgani. Sproti jih polagamo v vrelo soljeno vodo in kuhamo, da izplavajo. Ponudimo vroče.

Priporočamo še: Pet najbolj osupljivih kuharskih trikov na preizkušnji
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana