Kruh z zelenimi paradižniki – slan in sladek
A+ A-
Nekaj povsem novega.
Sestavine
Za dva modela 25 x 11 x 7 cm.
- 500 g zelenih paradižnikov, narezanih na kocke
- 450 g polnozrnate pirine moke, 200 g mletih orehov
- 200 g grobo sesekljanih orehov
- 0,5 dl oljčnega olja, 3 jajca
- žlička sode bikarbone, pol žličke pecilnega praška, ščep soli
- nekaj masla, čopič in malo moke za modela
Za slan kruh
- dodatno žličko soli in nekaj žlic mrzle vode
Za sladek kruh
- 100 g rjavega sladkorja in še eno jajce
Priprava
1. Segrejemo pečico na 175 ˚C. Z maslom namažemo modela in potresemo z moko.
2. V večji skledi zmešamo oboje orehe, kocke paradižnika, raztepena jajca, olje in sol. Dobro premešamo in polovico mešanice preložimo v drugo skledo.
3. V tretjo skledo presejemo moko s sodo bikarbono in pecilnim praškom. Spet razpolovimo: polovici pretresemo v prvi dve skledi.
4. V prvo skledo, v kateri bomo zamesili testo za slani kruh, damo dodatno žličko soli in nekaj žlic vode. Spet dobro premešamo in stresemo v model.
5. Testu v skledi za sladki kruh dodamo raztepeno jajce s sladkorjem, dobro premešamo in pretresemo v drugi model. Oba postavimo v pečico za 1 uro.
6. Pečena kruha pustimo v modelih, da se ohladita. Prvega ponudimo z albuminsko skuto s sesekljano baziliko ali k hladnemu mesu, sladkega pa z žlico kisle smetane in žličko medu. Ali oba samo z maslom!
Priporočamo še: 30 idej, kako porabiti paradižnik
Recept in fotografija: Slavka Ilich
Datum Objave: 12.8.2019 ob 12:08