Odprta Kuhinja

Kruh z zelenimi paradižniki – slan in sladek

A+   A-
Nekaj povsem novega.


Sestavine


Za dva modela 25 x 11 x 7 cm.

- 500 g zelenih paradižnikov, narezanih na kocke
- 450 g polnozrnate pirine moke, 200 g mletih orehov
- 200 g grobo sesekljanih orehov
- 0,5 dl oljčnega olja, 3 jajca
- žlička sode bikarbone, pol žličke pecilnega praška, ščep soli
- nekaj masla, čopič in malo moke za modela

Za slan kruh
- dodatno žličko soli in nekaj žlic mrzle vode

Za sladek kruh
- 100 g rjavega sladkorja in še eno jajce

Priprava


1. Segrejemo pečico na 175 ˚C. Z maslom namažemo modela in potresemo z moko.

2. V večji skledi zmešamo oboje orehe, kocke paradižnika, raztepena jajca, olje in sol. Dobro premešamo in polovico mešanice preložimo v drugo skledo.

3. V tretjo skledo presejemo moko s sodo bikarbono in pecilnim praškom. Spet razpolovimo: polovici pretresemo v prvi dve skledi.

4. V prvo skledo, v kateri bomo zamesili testo za slani kruh, damo dodatno žličko soli in nekaj žlic vode. Spet dobro premešamo in stresemo v model.

5. Testu v skledi za sladki kruh dodamo raztepeno jajce s sladkorjem, dobro premešamo in pretresemo v drugi model. Oba postavimo v pečico za 1 uro.

6. Pečena kruha pustimo v modelih, da se ohladita. Prvega ponudimo z albuminsko skuto s sesekljano baziliko ali k hladnemu mesu, sladkega pa z žlico kisle smetane in žličko medu. Ali oba samo z maslom!
Priporočamo še: 30 idej, kako porabiti paradižnik

Recept in fotografija: Slavka Ilich
Datum Objave: 12.8.2019 ob 12:08

Več iz te teme:

kruhparadižnik

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja