Kruhov narastek z jesensko zelenjavo

S skledo solate je lahko odlična glavna jed, prileže pa se tudi kot priloga k mesnim jedem. Naš jesenski hit.

S tem jesenskim narastkom lahko na enostaven in varčen način nasitimo kar nekaj ljudi in pri tem recikliramo odvečni kruh ter porabimo vso zelenjavo iz hladilnika. Poleg buče in ohrovta lahko namreč uporabimo tudi druge vrste zelenjave, kot so blitva, špinača, brokoli, paprika, koruza, korenje ali celo gobe. Prav tako lahko namesto pancete uporabimo druge mesne dodatke, kot so slovenska kranjska klobasa ali pa pikantna klobasa chorizo, šunka, pršut. Najboljše pri vsem skupaj pa je, da lahko narastek pripravimo tudi že dan prej, ga do peke shranimo v hladilniku ali pa celo pečenega zamrznemo ter ga odmrznemo šele takrat, ko so naša usta lačna in si zaželimo nekaj domačega.

Kruhov narastek z jesensko zelenjavo

Za pekač 30 x 20 cm.

  • 500 g buče (maslenka ali hokaido)
  • 100 g pancete (ali klobase, šunke)
  • 1 srednje velika rjava čebula
  • 200 g kodrolistnega ohrovta (ali blitve)
  • 500 g kruha
  • 100 g sira, ki se topi (ali mocarela, gauda)

Preliv

  • 4 jajca
  • 250 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • sol, poper, muškatni orešček
  • nasekljana zelišča (peteršilj, drobnjak, timijan, rožmarin, …)

Priprava

1. Pečico ogrejemo na 220 stopinj.

2. Bučo olupimo, narežemo na manjše koščke in predenemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Solimo, popramo in pokapamo z oljčnim oljem ter pečemo približno 20 minut. Ko je buča pečena, temperaturo v pečici znižamo na 180 stopinj.

3. V ponvi popečemo na manjše koščke narezano panceto, odvečno olje odlijemo in panceto postavimo na stran.

4. Nato v ponvi prepražimo narezano čebulo, dodamo narezan ohrovt, solimo in popramo ter vse skupaj pražimo še nekje 4 do 8 minut.

5. Kruh narežemo na poljubne manjše koščke.

6. Pripravimo preliv: v posodi zmešamo jajca, dolijemo mleko, smetano in zelišča ter vse skupaj solimo, popramo, na koncu pa dodamo še nekaj naribanega muškatnega oreščka.

7. Pekač dobro namastimo in vanj enakomerno razporedimo vse sestavine (kruh, bučo, panceto, ohrovt s čebulo ter polovico sira), nato pa vse skupaj prelijemo s prelivom ter po vrhu potresemo še s preostalo polovico sira.

8. Pečemo približno eno uro. Priporočam, da prve pol ure peke pekač pokrijemo z aluminijasto folijo za živila.

9. Postrežemo toplo s skledo solate!

Priporočamo še: Nikar v smeti z listi cvetače. Pripravite raje to neverjetno okusno jed
Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed