Kulinarična avantura pod milim nebom

Pikniki že dolgo niso več namenjeni le klasičnim mesnim dobrotam na žaru, ampak so odlična priložnost za kulinarično ustvarjalnost pod milim nebom. Vsak izkušen mojster žara ima svojo specialiteto, s katero piknik spremeni v nepozabno kulinarično dogodivščino.
Slovensko-korejska fuzija je senzacija letošnjih piknikov

Mlada kuharica in tekmovalka Masterchefa 2022 Evita Antončič, ki ustvarja pod imenom Evo z Evito in navdušuje z mladostnim pristopom h kuhanju, je pripravila recept, ki bo prepričal vse ljubitelje žara in hrustljavih dobrot.
Ustvarila je drzen slovensko-korejski recept, ki združuje bogato teksturo kajmaka s pikantnostjo in svežino korejske kuhinje.
Evita je za osnovo vzela Pečjakovo novost z imenom Grillita in jo napolnila s sočno govedino bulgogi, fermentiranim kimčijem in svežo sezamovo majonezo z limeto.
Bulgogi je marinirana goveja jed na žaru, ki jo običajno pripravljajo v Koreji, postrežejo pa jo skupaj s tradicionalno korejsko jedjo – kimčijem. To je priloga iz fermentirane zelenjave in mešanice začimb. Običajno vsebuje fermentirano kitajsko zelje, česen, ingver in čili, zato je njen okus edinstvena mešanica slanega, pekočega in kislega.

Sestavine (za 4 osebe):
2 zavitka Grillite Pekarne Pečjak
500 g na tanko narezanega govejega mesa (file ali ribeye)
4 jedilne žlice sojine omake
2 jedilni žlici sladkorja
1 jedilna žlica sezamovega olja
2 stroka česna
1 cm korenine ingverja
jabolko
3 mlade čebule
šopek svežega koriandra
1 jajce
sok 2 limet
sol
120 ml nevtralnega olja
60 ml sezamovega olja
četrtina glave kitajskega zelja
korejski ali navadni čili
2 čajni žlički riževega kisa
Priprava:

Pripravimo marinado za hiter kimči in meso: v sekljalniku zmeljemo sojino omako, sladkor, sezamovo olje, česen, ingver, jabolko, sladkor in mlado čebulo ter po želji čili. Dve žlici marinade prihranimo za hiter kimči, drugo marinado pa v veliki posodi prelijemo po tanko narezanem mesu.
Meso mariniramo vsaj eno uro, še boljše pa je, če ga v marinadi pustimo čez noč. Tako bo bolj vpilo okus, obenem pa ga bo marinada tudi zmehčala.
V visoki posodi s paličnim mešalnikom zmešamo eno jajce, sok limet, nevtralno in sezamovo olje ter ščepec soli, da nastane gladka, gosta majoneza.
Kitajsko zelje narežemo na tanke trakove in ga zmešamo z marinado, dodamo le še rižev kis in korejski ali navadni čili.
Ponev malo namastimo, dobro segrejemo in v njej popečemo marinirano meso, da dobi lepo barvo.
Grillito pripravimo po navodilih z embalaže. Pečeno prerežemo in jo nadevamo s kimčijem in govedino ter postrežemo s sezamovo majonezo.
Marinada meso lepo zmehča in pričara okuse korejske kuhinje.
Fermentacija kimčija traja od dva do tri dni. Evita ima svoj trik za pripravo hitrega kimčija, ki je zelo dober približek originalnega okusa.
Nova dimenzija poletnih pojedin

Kaj odlikuje Grillito?
- Hitra priprava: Grillita je pripravljena v le nekaj minutah, kar pomeni manj časa v kuhinji in več časa z vašimi gosti.
- Univerzalna uporaba: Odlična je kot priloga k mesu z žara, lahko pa jo postrežete tudi kot samostojno jed ali prigrizek. Spečete jo lahko v ponvi, na kontaktnem ali klasičnem žaru.
- Kakovostne sestavine: Pekarna Pečjak je znana po uporabi kakovostnih surovin, kar zagotavlja vrhunski okus in teksturo.
- Privlačen videz: Njena spiralna oblika in zlato zapečena skorjica bosta zagotovo pritegnili poglede na vaši mizi.
Grillita je na voljo v spletni trgovini Pekarne Pečjak, v Pečjakovih prodajalnah po vsej Sloveniji in pri vseh večjih trgovcih v Sloveniji.
Naročnik oglasne vsebine je Pekarna Pečjak