Kvašen cmok (germknödel) z nutello
Odpri galerijo
A+ A-
Avstrijski kvašen cmok, kot sta si ga za vse naše sladkosnede bralke in bralce zamislila Blaž in Tjaša, Midvakuhava.si.
Sestavine za germknödel
Testo
- 500 g pšenične bele moke
- vrečka suhega kvasa
- 250 ml mleka
- 80 g masla
- 50 g sladkorja
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 jajce
- lupinica pol limone
Omaka
- 500 ml mleka
- 6 rumenjakov
- 2 stroka vanilje
- 6 žlic sladkorja
- 2 žlici jedilnega škroba (gustina)
Dodatno
- nutella, mleti mak
Priprava
- Vaniljeva omaka: v kozico zlijemo mleko in vanj nastrgamo semena iz stroka vanilje, dodamo pa tudi sam strok. Mleko zavremo, nato pa odstavimo in odstranimo strok.
- V ločeni posodi penasto stepemo rumenjake in sladkor. Rumenjakovo zmes med stalnim mešanjem z metlico primešamo k mleku.
- Kozico vrnemo nad srednje močan ogenj.
- Jedilni škrob zmešamo s tremi žlicami mrzlega mleka in ga nato z metlico vmešamo v vaniljevo zmes. Mešamo, dokler se omaka ne zgosti. Če se nam zdi pregosta, jo lahko razredčimo z malo mleka. Bolj ko bo hladna, gostejša bo.
- Testo: mleko segrejemo do mlačnega, nato vanj stresemo sladkor in suhi kvas.
- Kvasni nastavek pustimo pri miru, da malce popeni.
- V večjo skledo damo moko, vaniljev sladkor, limonino lupinico, stopljeno maslo ter celo jajce in rumenjak.
- Dodamo kvasni nastavek in vse skupaj zgnetemo v prožno in voljno testo, ki ga pokrijemo in pustimo vzhajati, da se podvoji – približno 40 minut.
- Priprava cmokov: nutello za 30 minut postavimo v zamrzovalnik, da iz nje lažje oblikujemo kepice, okoli katerih bomo zavili testo.
- Od testa odščipnemo kos, težek 70 g. Sploščimo ga v roki, na sredino postavimo nutello, nato pa oblikujemo cmok.
- Polnjene cmoke razporedimo po prtu in jih pustimo vzhajati 20 minut.
- Kuhanje v pari: za kuhanje v pari potrebujemo ustrezno opremo. Dovolj bo že lonec, v katerega postavimo luknjičasti nastavek za parjenje. Paziti moramo, da v lonec vlijemo toliko vode, da ne sega do dna nastavka, nato pa jo zavremo. Na dno nastavka za parjenje položimo kos papirja za peko in nanj zvrnemo cmok ali dva. V pokriti posodi naj se kuhata 10 minut.
Priporočamo še: Te rezine ferrero rocher po receptu Nine Kastelic vas bodo zasvojile
Datum Objave: 24.1.2020 ob 11:01