Lazanja z rdečim zeljem

Bolonjska omaka malo drugače.

Priprava: 15 minut; čas peke: 25–30 minut.

Sestavine

– pol škatle lističev testenin za lazanjo
– pol glave rdečega zelja, 2 korenčka
– 500 g mletega mesa, 100 g parmezana
– pločevinka vloženega paradižnika
– večja čebula, 3 stroki česna
– olje, sol, origano, bazilika
– 2 žlici masla, 2 žlici moke, pol litra mleka

Priprava

1. Čebulo in česen narežemo ali sesekljamo in popražimo na malo olja. Dodamo mleto meso in pražimo.

2. Korenčka očistimo in narežemo na kocke. Rdeče zelje narežemo na manjše trakove. Vse dodamo k mesu in začinimo s soljo, origanom in baziliko. Zdaj vmešamo paradižnik, malo vode in pokrito kuhamo 10 minut.

3. Medtem pripravimo bešamelno omako. Na majhnem ognju stopimo maslo, dodamo moko, premešamo in počasi prilivamo mleko. Z metlico mešamo in segrevamo, da se omaka zgosti. Solimo.

4. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

5. V višji pekač ali model za narastke nalijemo z zajemalko malo bešamelne omake, nato položimo plast testenin za lazanjo, spet prilijemo bešamel in povrhu še zajemalko mesne omake. Sledi plast testenin, bešamela in tako naprej, dokler vsega ne porabimo. Na vrhu je plast testenin z bešamelom.

6. Obilno potresemo z naribanim parmezanom in pekač porinemo v pečico za 30 minut, da se hrustljavo zapeče. Postrežemo z zeleno solato.

Naredimo vnaprej: Ni znanstveno dokazano, ampak iz izkušenj zapišem, da je omaka iz mletega mesa veliko bolj okusna, če se nekaj ur prav počasi kuha na štedilniku. Zato svetujem, da jo skuhate že dan prej, nič ni narobe, če tudi bešamel, naslednji dan vse pogrejete, sestavite lazanjo in spečete.
Poizkusite še: Kolerabina juha z rokforjem

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.