Lososov file v vinsko-smetanovi omaki
A+ A-
Slasten ribji obrok, pripravljen na en dva tri.
Priprava: 5 minut; čas peke: 15 minut.
Sestavine
- 600 g filejev lososa, narezanih na trakove
- sol, poper, rožmarin limona
- 2 stroka česna
- oljčno olje po potrebi
- 2 dl smetane
- 1 dl belega vina
Priprava
1. Pečico vklopimo na 180 stopinj. Limoni stisnemo sok, česen sesekljamo ali narežemo.
2. Pekač (varčno, saj losos spusti precej maščobe!) pokapamo z oljčnim oljem. Fileje rib oplaknemo in dobro osušimo s papirnato brisačo.
3. Položimo jih v pekač, solimo, rahlo popramo, potresemo s česnom, rožmarinom in pokapamo z limonovim sokom. Če imajo fileji kožo, jih v pekač položimo na kožo.
4. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 5 minut. Medtem v posodici pomešamo smetano z vinom. Pekač vzamemo iz pečice, fileje prelijemo z vinsko smetano. Vrnemo v pečico za 5 minut.
5. Jed ponudimo s kuhanim krompirjem, zraven se prileže mešana solata: zelena, rukola, malo kumar, paradižnika in nekaj žlic koruze ter fižola.
Opomba: Načeloma, pravzaprav skoraj vedno, je 10 minut peke za file lososa več kot dovolj. Vsekakor preverite na najdebelejšem delu, ali ni morda tam še povsem surov. Se zgodi, če imamo zeloooo debel kos… Sicer pa, pazite, da ga ne prepečete, sicer bo losos suh in nič kaj okusen.
Naredimo vnaprej: V bistvu lahko, čeprav je najboljše pravkar pečeno.
Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 7.7.2018 ob 23:07