Lososov file v vinsko-smetanovi omaki

Slasten ribji obrok, pripravljen na en dva tri.

Priprava: 5 minut; čas peke: 15 minut.

Sestavine

– 600 g filejev lososa, narezanih na trakove
– sol, poper, rožmarin limona
– 2 stroka česna
– oljčno olje po potrebi
– 2 dl smetane
– 1 dl belega vina

Priprava

1. Pečico vklopimo na 180 stopinj. Limoni stisnemo sok, česen sesekljamo ali narežemo.

2. Pekač (varčno, saj losos spusti precej maščobe!) pokapamo z oljčnim oljem. Fileje rib oplaknemo in dobro osušimo s papirnato brisačo.

3. Položimo jih v pekač, solimo, rahlo popramo, potresemo s česnom, rožmarinom in pokapamo z limonovim sokom. Če imajo fileji kožo, jih v pekač položimo na kožo.

4. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 5 minut. Medtem v posodici pomešamo smetano z vinom. Pekač vzamemo iz pečice, fileje prelijemo z vinsko smetano. Vrnemo v pečico za 5 minut.

5. Jed ponudimo s kuhanim krompirjem, zraven se prileže mešana solata: zelena, rukola, malo kumar, paradižnika in nekaj žlic koruze ter fižola.

Opomba: Načeloma, pravzaprav skoraj vedno, je 10 minut peke za file lososa več kot dovolj. Vsekakor preverite na najdebelejšem delu, ali ni morda tam še povsem surov. Se zgodi, če imamo zeloooo debel kos… Sicer pa, pazite, da ga ne prepečete, sicer bo losos suh in nič kaj okusen.
Naredimo vnaprej: V bistvu lahko, čeprav je najboljše pravkar pečeno.
Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana