Lutenica
A+ A-
S feferoni po pameti in okusu. Nekaj več dela!
Sestavine
- 1 kg paradižnika
- 1,5 kg rdeče dolge paprike
- 1 pekoč feferon
- 1 majhna glavica česna, peteršilj
- 1 žlica sladkorja, 1–2 žlički soli
- 1,25 dl olja, 1,25 dl kisa za vlaganje
Priprava
1. Paradižnik križno zarežemo pri peclju in ga blanširamo, da koža odstopi, nakar ga olupimo, narežemo in na srednje močnem ognju dušimo približno uro, da izpari večji del vode, ki jo vsebuje.
2. V tem času na plošči ali v pečici popečemo paprike, jih za nekaj časa pustimo pokrite s krpo v loncu in nato olupimo, odstranimo semena in pecelj ter narežemo na približno centimeter široke trakce. Dodamo k paradižniku.
3. Feferon in česen nasekljamo (feferonu odstranimo del semenja in bele mrenice, če ne želimo pretirano pekoče lutenice). Peteršiljevo listje nasekljamo, nato vse to dodamo k paradižniku in papriki v loncu in kuhljamo še približno uro, nazadnje po standardnem vročem postopku napolnimo kozarce za vlaganje.
Preberite še: 5 znakov, da stojite pred dobro restavracijo
Recept je nastal v sodelovanju s Kult 316.
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 6.9.2019 ob 13:09