Odprta Kuhinja

Miklavževi parklji: recept, da bodo otroci pomagali in neizmerno uživali (VIDEO)

Parklji
Odpri galerijo
A+   A-
Izdelovanje Miklavževih sladkih parkljev je pri nas doma tradicija. Navadno jih naredimo kar v vikendu pred 6. decembrom, tako da se prihod prvega dobrega moža lažje pričaka in je vzdušje že veselo praznično, kot se za zadnji mesec v letu spodobi.

Čeprav nam ta dobri mož prinese le kakšno malenkost, kot so tople nogavice, suho sadje ali kakšen zdravilen zimski čaj, se ga moja otroka zelo veselita. Še skoraj bolj pa se vedno znova veselita priprave sladkih parkljev, ki jih vsako leto malce drugače in po svoje oblikujeta. Pri tem neizmerno uživata, saj lahko samostojno ustvarjata s testom in ga z dodatki krasita, tako da na koncu nastanejo strašni, hudi, grdi, kosmati … predvsem pa slastni Miklavževi parklji, ki nikoli ne zdržijo do Miklavževega večera!

Miklavževi parklji

Testo (za 6 parkljev).

  • 500 g gladke moke
  • 200 ml mleka (mlačnega)
  • 1,5 žličke soli
  • 3 žlice sladkorja
  • žlička vaniljevega sladkorja
  • 7 g suhega kvasa ali 25 g svežega
  • 3 jajca (2 jajci in 1 beljak za testo ter 1 rumenjak za premaz)
  • 2 žlici masla (stopljenega)
  • nastrgana lupina pol bio limone

Drugo

suhe brusnice (ali rozine), mleti mak, iz rdečega papirja izrezani jeziki, tanke lesene vejice

 

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj.

2. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo sladkor, vaniljev sladkor in kvas. Počakamo približno 10 minut, da se kvas aktivira in na površini začnejo nastajati mehurčki.

3. Ob strani v moko dodamo še sol; ko kvasec vzhaja, dodamo vanj še jajca in beljak (zmešana) in limonovo lupino. Če delamo s suhim kvasom, ne čakamo, da kvasec vzhaja, ampak vse sestavine takoj zmešamo skupaj. Začnemo gnesti (na roke ali z aparatom) in vmes prilivamo stopljeno maslo ter gnetemo tako dolgo, da postane testo gladko in prožno. Stresemo ga na rahlo pomokano površino in narežemo na šest enakomernih kosov.

4. Oblikujemo lahko na dva načina: kos testa položimo na velik pekač, obložen s papirjem za peko. Pomagamo si s škarjami ter testo zgoraj in spodaj zarežemo po sredini približno 2 cm globoko in tako parklju ustvarimo noge in rogove. Zarežemo tudi ob levi in desni strani, da dobi še roke, v katere zapičimo leseno vejico. Prepustimo se domišljiji in oblikujemo kar se da zanimive parklje.

5. Lahko pa kos testa prerežemo na pol in vsako polovico malce posvaljkamo ali raztegnemo, da dobimo dva daljša kosa testa, ki ju spletemo skupaj. Zgornji del oziroma konca testa oblikujemo v rogove, spodnji del pa v noge. Testo na določenih delih s škarjami po vrhu malce pristrižemo, da dobimo zanimivo povrhnjico ter tako oblikujemo malce bolj zanimive in strašne parklje.

6. Premažemo jih z rumenjakom, ki smo ga zmešali z žlico mleka ali vode. Nato jim z brusnicami naredimo oči, jih posujemo z makom, da postanejo bolj kosmati, in jim prilepimo papirnate jezike, da so še bolj strašni. V roko pa jim lahko zataknemo še leseno vejico, ki predstavlja vile ali verigo.

7. Če delamo sami in smo hitri, jih pred peko pustimo še kakšnih 15 minut vzhajati. Če pa delamo z otroki in gre vse skupaj bolj počasi ter parklji med oblikovanjem že vzhajajo, so tako že pripravljeni za v pečico.

8. Pečemo jih približno 10 minut oziroma dokler niso lepo svetlo rjavo zapečeni.

Namig: Kvašeno testo lahko obogatimo z žlico kisle smetane, aromatiziramo z rumom ali pa namesto mletega maka uporabimo kakav v prahu, mlete oreščke, cimet ipd. V del testa lahko vmešamo temni kakav, ki ga obarva temno. Tako lahko pripravimo črne parklje ali celo parklje v kombinaciji s svetlim testom.

Parklji
Parklji

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Datum Objave: 2.12.2023 ob 08:12

Več iz te teme:

Miklavžparkljivideo

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!