Odprta Kuhinja

Miške s skuto

Odpri galerijo
A+   A-
Posladek, ki lahko vedno dopolni kosilo, polepša dan ali celo vrtno zabavo. Odlično se prileže tudi ob skodelici kave ali čaja.



Tokratnega kuharja tedna smo za recept poprosili kar pod Joštom, priljubljenim kranjskim hribčkom, kjer je ob sončnih dneh vselej živahno, kajti Jošt je za rekreacijsko naravnane Kranjčane tisto, kar je za Ljubljančane Šmarna gora. Pred taborniškim domom, ta je malo pod vrhom priljubljenega kuclja, nam je okvirni recept za super enostavno sladico, ki ob malo močnejši juhi lahko postane del kosila, narekoval Tadej Rajgelj - Krt. Vodnik iz Rodu zelenega Jošta, študent drugega letnika medicine, je med taborniki že sedem let. Ne vemo, ali je ravno on v omenjenem od štirih kranjskih rodov najbolj vešč kuhanja, je pa zagotovo eden tistih, ki še kako dobro vedo, da so miške s skuto – poleg vsem znanih palačink – eden od tradicionalnih sladkih spremljevalcev taborniškega življenja!

Miške


Za 4 osebe.

  • 200 g moke

  • 200 g skute

  • 1–2 dl mleka

  • 2 jajci

  • 1 zravnana žlička pecilnega praška

  • 2 žlici ruma ščepec soli ​


In še

  • olje (za cvrtje) ​

  • sladkor v prahu (za posip)


Priprava


1. Moko stehtamo v skledo in jo zmešamo s pecilnim praškom.

2. Dodamo vse druge sestavine za testo ter dobro premešamo. Testo naj počiva pol ure.

3. Potem v posodi segrejemo olje. Biti ga mora dovolj, sega naj 3 centimetre visoko.

4. Žličko najprej pomočimo v vroče olje in iz sklede zajamemo testo. Tu pazimo, da žlička ni polna, kajti če bomo zajeli preveč testa, lahko sredina ostane surova.

5. Ravno prav velike miške ocvremo do lepe zlato rjavkaste barve. Iz vročega olja jih pobiramo s penovko in jih preložimo na krožnik, pokrit s papirnato kuhinjsko brisačko, ki bo vpila odvečno maščobo.

6. Ohladimo jih do mlačnega, nato jih posujemo s sladkorjem v prahu.
Priporočamo še: VIDEO: Lahka jagodna pena

Fotografija: Daniela Baumann/Getty Images
Datum Objave: 17.5.2021 ob 08:05

Več iz te teme:

skutamiškemiške s skuto

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.