Najboljša slivova pita

Jesenska kraljica, ki bo pogrela dom in razveselila brbončice.

Sestavine

Krhko testo
– 500 g moke
– 300 g masla, 2 rumenjaka
– 120 g sladkorja v prahu
– naribana limonova lupinica

Nadev
– 800 g izkoščičenih sliv
– 2 žlici koruznega škroba
– 100 g kristalnega sladkorja
– ščepec cimeta
– ščepec soli

In še: malo masla

Priprava

1. Moko in sladkor presejemo skozi sito. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in ga dobro razdrobimo v testo. Zatem dodamo še druge sestavine in testo pregnetemo. Oblikujemo v kepo, pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik vsaj za uro.

2. Ko je testo dobro ohlajeno, ga razdelimo na dva dela. Enega razvaljamo v primerno velik krog in z njim obložimo pekač za pito, ki smo ga pred tem namastili.

3. Vse sestavine, naštete za nadev, dobro premešamo in z nadevom obložimo testo.

4. Zvaljamo tudi drug del testa in iz njega naredimo centimeter široke trakove, ki jih polagamo na vrh, da oblikujemo mrežo.

5. Na koncu v vsako odprtinico položimo še košček masla.

6. Pečemo kakih 50 minut v pečici, segreti na 185 stopinj Celzija.

Recept: Ajda Horvat, Pita na i

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed