Odprta Kuhinja

Nedeljska sladica: Božanske češpljeve vrtnice

Mateja Delakorda
Odpri galerijo
A+   A-
Prelestna sladica, ki je smešno preprosta za pripravo. V njej pa okusi poznega poletja – češplje, drobtinice, zlato prepražene na maslu, in cimet. Porabite lahko tudi še tiste zadnje breskve, pozimi pa kar jabolka.


Sestavine



  • 40 g masla

  • 30 g drobtin

  • pol žličke cimeta

  • približno 5 velikih okroglih sliv

  • zavitek že razvaljanega listnatega testa

  • 9 žličk marmelade


Priprava


1. Pečico vključimo na 200 stopinj.

2. Pekač za mafine obložimo s kvadratki peki papirja. Malce jih pomečkamo, da se lepše usedejo v luknje.

3. Listnato testo po širini zarežemo na 9 enakomernih trakov (približno 5 cm širine).

4. Drobtinice popražimo na maslu in primešamo cimet.

5. Slive razpolovimo, odstranimo koščice in polovičke z ostrim nožem narežemo na tanke polmesece (2 mm).

6. Trakove listnatega testa po dolžini namažemo z žličko marmelade in žličko drobtinic.

7. Zgornjo tretjino obložimo z rezinami češpelj, ki naj se prekrivajo do polovice. Tisti rob, na katerem je olupek, naj malce kuka čez rob, a ne preveč.

8. Spodnjo stran testa prepognemo čez obloženo in vse skupaj zvijemo v polža.

9. Vrtnice odlagamo v pripravljene vdolbine pekača.

10. Pečemo 40–45 minut.
Namigi: Priporočam marmelado iz črnega ribeza, ki bo med peko še dodatno obarvala sadne cvetove. Za 9 rožic.

Poizkusite še: Smetanove omlete z breskvijo: hitra, preprosta, a neverjetno dobra nedeljska sladica

Fotografija: Mateja Delakorda
Datum Objave: 17.8.2022 ob 10:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj