Nedeljska sladica: Božanske češpljeve vrtnice
Odpri galerijo
A+ A-
Prelestna sladica, ki je smešno preprosta za pripravo. V njej pa okusi poznega poletja – češplje, drobtinice, zlato prepražene na maslu, in cimet. Porabite lahko tudi še tiste zadnje breskve, pozimi pa kar jabolka.
Sestavine
- 40 g masla
- 30 g drobtin
- pol žličke cimeta
- približno 5 velikih okroglih sliv
- zavitek že razvaljanega listnatega testa
- 9 žličk marmelade
Priprava
1. Pečico vključimo na 200 stopinj.
2. Pekač za mafine obložimo s kvadratki peki papirja. Malce jih pomečkamo, da se lepše usedejo v luknje.
3. Listnato testo po širini zarežemo na 9 enakomernih trakov (približno 5 cm širine).
4. Drobtinice popražimo na maslu in primešamo cimet.
5. Slive razpolovimo, odstranimo koščice in polovičke z ostrim nožem narežemo na tanke polmesece (2 mm).
6. Trakove listnatega testa po dolžini namažemo z žličko marmelade in žličko drobtinic.
7. Zgornjo tretjino obložimo z rezinami češpelj, ki naj se prekrivajo do polovice. Tisti rob, na katerem je olupek, naj malce kuka čez rob, a ne preveč.
8. Spodnjo stran testa prepognemo čez obloženo in vse skupaj zvijemo v polža.
9. Vrtnice odlagamo v pripravljene vdolbine pekača.
10. Pečemo 40–45 minut.
Namigi: Priporočam marmelado iz črnega ribeza, ki bo med peko še dodatno obarvala sadne cvetove. Za 9 rožic.
Poizkusite še: Smetanove omlete z breskvijo: hitra, preprosta, a neverjetno dobra nedeljska sladica
Fotografija: Mateja Delakorda
Datum Objave: 17.8.2022 ob 10:08