Smetanove omlete z breskvijo: hitra, preprosta, a neverjetno dobra nedeljska sladica

Odkar sem odgovorna za to sladko rubriko, pogosto dobim vprašanje, katera pa je moja najljubša nedeljska sladica. Kar so bile za Prousta magdalenice, so zame ti nebeško puhasti in sočni biskvitni žepki, polni sadja in smetane.

Pogosto se radi spominjamo sladic iz otroštva in si jih tu in tam privoščimo – na dobre stare čase. Te omlete so bile redne spremljevalke naših nedeljskih kosil. Tako so preproste, da ima mama v svojem zvezku receptov zanje zapisane le tri sestavine. Brez nadeva (zakaj bi pisal, če lahko uporabiš domišljijo) in brez postopka. Skupaj sva poskrbeli, da bo ta zapis bolj natančen in v slast tudi vam. Naj vas osreči, kot je nas, ko smo kar z žlicami postrgali vse, kar smo imeli na tistih nedeljskih desertnih krožnikih z zlatim robom, nato pa obsedeli pod trto in poslušali nežno žuborenje iz fontane.

Smetanove omlete

Za 6 porcij.

  • 2 večji jajci
  • 80 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli
  • 50 g moke

Nadev

  • 250 ml smetane
  • 6 žlic breskove marmelade
  • 3 velike breskve

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj, ventilacija. Dva pekača obložimo s papirjem za peko.

2. Jajca, sladkor, sol in vaniljo penasto stepemo z ročnim mešalnikom, da masa trojno naraste in posvetli.

3. Dodamo moko in na roke umešamo z metlico.

4. Z zajemalko (približno 70-mililitrsko) zajemamo testo in na vsak pekač daleč narazen vlijemo tri kupčke, ki jih z žlico malce popravimo v lepše kroge (premer pb. 10 cm).

5. Oba pekača potisnemo v pečico in pečemo 7 minut, da se rob zlato rjavo obarva.

6. Med peko pripravimo 3 kuhalnice.

7. Pečene ploščate biskvitke takoj obrnemo na delovno površino, na katero smo dali peki papir ali kuhinjsko krpo, in odstranimo papir. Takoj jih tudi prepognemo na pol, vmes pa postavimo ročaj kuhalnice, da se polovički ne sprimeta. En ročaj bo zadostoval za dve omleti.

8. Stepemo sladko smetano in jo predenemo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom. Breskve narežemo na koščke.

9. Vsak biskvitni žepek v spodnjem delu premažemo z bogato žlico marmelade, obložimo s koščki breskve in zapolnimo s smetano. Zunanji rob okrasimo z nabrizganimi kupčki.

Namig: Ko ni sezona breskev, uporabite kar tiste vložene. Sladica je še boljša kot s svežimi.
Priporočamo še: Bela torta caprese: noro dobra poletna sladica brez moke
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed