Odprta Kuhinja

Odličen in preprost veganski sladoled

Odpri galerijo
A+   A-
Veganski sladoled iz zamrznjenega sadja in s skrivno sestavino, zaradi katere bo okus pravo presenečenje.



Tako kot sta navadni in pravi pelin dve različni vrsti in se njuna kemijska sestava ter uporaba popolnoma razlikujeta, sta tudi orjaški dežen in navadni dežen dve različni vrsti. Prvega se bojimo, ker je tujeroden in povzroča hude opekline. Drugi raste na naši zemlji že od nekdaj in ga uporabljamo za pripravo najodličnejših receptov. Preden ga torej nabirate, se prepričajte, da ne stojite pred orjaškim dežnom. Orjaški je višji od našega navadnega, dlačice na steblu imajo rdečkasto narastišče, listi pa so globoko deljeni in z nazobčanim robom, česar navadni dežen nima.

ni podpisa
ni podpisa


Sladoled s karameliziranim dežnom



  • 5 čim bolj zrelih banan

  • skodelica jagod

  • pomaranča

  • ščep soli


Preliv

  • stebla navadnega dežna

  • žlica sladkorja


Priprava


1. Priprava sladoleda: banane in jagode skupaj s sokom ene pomaranče in ščepcem soli zmešamo v blenderju. Zamrznemo.

2. Čez nekaj ur (ali naslednje jutro) mešanico še enkrat zmešamo v blenderju. Zamrznemo.

3. Pred serviranjem naj sladoled stoji v hladilniku uro ali dve, da ga lažje postrežemo.

4. Karamelizirani dežen: stebla navadnega dežna olupimo in na drobno narežemo. V ponvi karameliziramo sladkor. Dodamo narezani dežen in zalijemo z žlico ali dvema vode. Pustimo, da se duši 5 do 10 minut. Postrežemo k sladoledu.
Priporočamo še: Trapasto preprost sirni kolač, ki bo postal vaša stalnica

Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 8.6.2020 ob 14:06

Več iz te teme:

sladoledveganski sladoleddežn

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.