Odličen zajtrk z jajci, kot ga obožujejo na Nizozemskem
Ste si že mislili, da ste poskusili čisto vse načine, na katere lahko pripravite jajca? Morda bo recept, ki ga obožujejo na Nizozemskem, za vas končno nekaj novega. Pa ne zato, ker bi šlo za kaj izjemno zapletenega ali inovativnega. Pač pa zato, ker je svoj kulinarični nabor vedno dobro malce prevetriti. Ste kdaj pomislili, da bi si za jutranji obrok privoščili jajčno solato?
Pravzaprav gre bolj za namaz, pripravimo pa ga zelo podobno, kot bi se lotili solate. Nizozemski jajčni sendviči so namreč napolnjeni s sesekljanimi kuhanimi jajci, ki jim dodajo sestavine po izbiri. Od najrazličnejše zelenjave, do majoneze, slanine in semen. V sendvič praktično lahko dodate karkoli se vam zdi, da sodi vanj. Pomembno je le, da so osnova jajca, ki bodo poskrbela, da boste že navsezgodaj zjutraj zaužili lepo količino beljakovin. Mero slednje bomo povečali še z dodatkom zrnatega sira, ki bo namaz nekoliko osvežil.
Namaz lahko hranimo v hladilniku do treh dni in si ga privoščimo tudi za hitro malico ali lahko večerjo. Zraven lahko dodamo še sveže sesekljana zelišča in tako dosežemo še boljši okus.
Sestavine
- 6 jajc
- 100 g zrnatega sira
- sok polovice limone
- 2 žlički gorčice
- sol in poper
- pest sesekljanega drobnjaka
- sesekljana četrtina rdeče čebule
- pest sesekljane stebelne zelene
Priprava
- Najprej skuhamo jajca in jih potopimo v ledeno kopel, da se ne bi razkuhala. Nato jih olupimo in prerežemo na polovice, rumenjake pa damo v posebno posodo.
- Rumenjakom primešamo gorčico, limonov sok, sesekljano zelenjavo, zrnasti sir in začimbe. Sesekljamo in dodamo še beljake.
- Vse skupaj dobro premešamo, da je zmes enotna, nato pa z njo obložimo popečene toaste ali svež kruh. Po želji lahko v sendvič obogatimo tudi z drugo zelenjavo, pečeno slanino ali sirom.