Odprta Kuhinja

Odlična paradižnikova omaka iz le 5 sestavin

A+   A-
Čisto preprosta paradižnikova omaka iz petih sestavin, ki si jo boste v poletnih dneh pogosto zaželeli.



Tokrat smo zopet pri testeninah. Pravzaprav smo pri omaki zanje in to takšni, ki jo gotovo marajo prav vsi. Ena najbolj osnovnih je namreč paradižnikova in Italijani jo nadvse radi pripravljajo, saj je preprosta za pripravo, hkrati pa izjemno okusna. Prileže se s prav k vsem vrstam testenin, sestavin za zanjo potrebujemo zelo malo.

V poletnih dneh, ko na vrtovih in balkonih dozorijo domači paradižniki, jo še posebej radi skuhamo, pripravljamo pa jo tudi v drugih letnih časih. Celo na zalogi jo imamo - v zamrzovalniku, za dneve, ko si zaželimo malce poletnega sonca. Paradižnikova omaka pa je lahko tudi odlična osnova za druge, še bogatejše. Dodamo ji lahko na primer bučke in jajčevce in dobimo odlično spomladansko zelenjavno omako. In še bi lahko naštevali, za kaj vse je odlična.

No, danes bomo za njeno pripravo potrebovali le pet čisto preprostih sestavin, porabili bomo le eno ponev, truda pa ne bo potrebno vložiti veliko. Odlično, kajne?

Sestavine



  • 800 gramov svežih paradižnikov

  • 3 stroki česna

  • 5 žlic oljčnega olja

  • sol

  • 2 žlici surovega masla


Priprava


1. Operite paradižnike in jih kar cele zmiksajte v multipraktiku ali pa s paličnim mešalnikom. Miksajte toliko časa, da bo omaka poljubno tekoča, najbolje je, če pustite nekaj koščkov. Pasiranje nato prestavite v težak lonec ali ponev.

2. Dodajte strte stroke česna, olje in velik ščep soli. Prižgite plin in počakajte, da omaka prične brbotati. Vsake toliko časa premešajte.

3. Ko se prostornina omake zmanjša za eno tretjino, po približno 20 minutah, vmešajte maslo. Premešajte in primešajte k poljubni obliki testenin.
Nasvet: Omako lahko pripravite do pet dni v naprej. V pokriti posodi jo hranite v hladilniku, v zamrzovalniku pa bo na vas počakala tri mesece.

Preberite še: Italijanska štručka scaccia: v babko zavita pica

Fotografija: Getty Images

 
Datum Objave: 3.6.2021 ob 06:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: