Okusi, ki nas popeljejo na Tajsko

Eksotične začimbe in mešanje vplivov tudi pri pripravi klasičnih krožnikov so ustvarili nove, raznolike stile v pripravi izvrstne hrane. Kot gobe po dežju so vznikale nove restavracije etnične kulinarike.
Tajska hrana, jedi z ogromno zelenjave, s plodovi morja, iz vseh vrst mesa, testeninami, rižem, z bogato paleto barvnih odtenkov je izredno priljubljena. Čas priprave je vedno zelo kratek, s čimer ohranijo naravno kakovost in barvo surovin ter okuse, ki jih mojstrsko prepletajo v slastno harmonijo. Tradicionalna tajska kulinarika se deli na štiri kategorije: tom – kuhane jedi, yam – solatni krožniki, tam – jedi iz drobno nasekljanih ali potolčenih sestavin, in kaeng – različni kariji. Skozi stoletja so jo oblikovali vplivi sosednjih dežel, Kambodže, Laosa, Malezije in še posebej Indije. Uporabe številnih začimb na različne načine so se Tajci učili od Indijcev, prav tako so prevzeli pripravo tisoč in ene vrste karija. Lahko rečemo, da sta najpomembnejši dve sestavini – riž in čili paprike. Čilija niso poznali do 16. stoletja, ko so ga v Azijo prinesli na španskih in portugalskih ladjah; pripeljali so tudi koruzo, paradižnike, ananas, bučo, arašide, akažu, papajo, plodove iz tedaj nedavno odkrite Amerike.
Celotno tajsko kulinariko lahko geografsko razdelimo na pet regionalnih kuhinj, od hladnega severa, kjer je bil močan vpliv sosednjega Laosa, do tropskega juga, obdanega z valovi morja; od zelenjave in mesa do eksotičnega sadja, gamberov, rib, školjk in jastogov. Posebna, royal, kraljevska kulinarika je skupek vseh petih, le da so sestavine vrhunske kakovosti in svežine, posebna skrb je namenjena tudi prezentaciji krožnikov in dekoraciji.

V Lidlu boste našli veliko sestavin za pripravo znanih tajskih jedi in tudi že gotove jedi. Za okusno predjed si privoščite dim sum cmočke (zamrznjene ali iz hladilnika), sveže spomladanske zavitke z zelenjavo ali svinjino. Ne bo se vam težko izkazati kot dober kuhar, saj boste v Lidlu dobili tako sestavine kot ideje, kaj pripraviti, ko se boste sprehajali med policami in boste denimo zagledali tako jasminov kot črni riž, na Tajskem oba zelo priljubljena. Za pripravo domišljenih, dodelanih jedi imate na voljo sezamovo ali arašidovo olje, riževe ali vok rezance, aromatično kokosovo mleko ali vodo, tri vrste paste za priljubljeni kari (rdečo, zeleno, massaman), tudi tajsko omako za pad thai ali sladko čili omako. Za sladko poglavje sta tu liči in mango, svež ali v pločevinki, pa tudi sadni desert s pasijonko. Za ljubitelje piva ponujajo znano tajsko chang pivo.
In kakšno vino postreči k tej pekoči, kisli, slani in sladki kulinariki z ogromno umami okusov, ki so ga dodatno pridobili s pogosto uporabo omake iz fermentiranih rib in škampov, pekočih in aromatičnih omak ter paste iz česna, čilija, kozic, limete, popečenih arašidov? Za spremljavo vsega tega potrebujete ognjevito herbalno in sadno vino izražene svežine in mineralnosti – odličen je mladi sveži sauvignon srednjega telesa. Ob govejem kariju lahko ponudite rdeče vino izrazite sadnosti in svežine ter malo mehkih taninov.

Recept za pad thai
Za vse, ki bi se želeli v tovrstnih okusih preizkusiti za domačim štedilnikom, je tu recept za najbolj popularni tajski krožnik, znameniti pad thai. Različic je ogromno, mi smo izbrali pad thai s piščancem.
Sestavine za 4 osebe:
Omaka:
- sok pol limete
- 2 žlici vode
- 3 žlice svetle sojine omake
- 3 žlice kokosovega ali rjavega sladkorja
- 1 žlica kečapa
Potrebujemo še:
- 200 g riževih rezancev
- 300 g piščančjih trakcev (uporabimo lahko tudi kozice ali svinjino)
- 2 šalotki
- 2 jajci
- ribja omaka
- pest svežih kalčkov
- 3 stroki česna
- 100 g tofuja
- 1 mlada čebula
- 1 pest drobnjaka
- rdeči mleti čili
- pol skodelice zdrobljenih, praženih arašidov
- 2 limeti
Priprava:
Riževe rezance za uro do uro in pol namočimo v hladno vodo, da postanejo mehki in beli. Omako pripravimo tako, da damo vse sestavine v večjo skodelico in premešamo. Nato šalotko in česen dobro sesekljamo, tofu narežemo na kocke in v skledi vse premešamo, da se okusi povežejo. Piščančje trakce (ali svinjsko meso oz. kozice) posolimo in popopramo. Drobnjak in mlado čebulo narežemo in dodamo nasoljene pražene arašide, ki smo jih potolkli v možnarju. Prihranimo v skodelici. V segreti vok ali globoko ponev dodamo olje in popečemo piščančje meso. Ko je pečeno, ga vzamemo iz ponve in prihranimo. Dodamo malo olja, na njem prepražimo šalotko, česen in kocke tofuja. Ko se šalotka razpusti, dodamo dobro odcejene riževe rezance in pripravljeno omako. Mešamo in pražimo, da rezanci popijejo omako. Ko so pripravljeni, jih premaknemo na stran voka ali ponve, dodamo še žlico olja in na sredino voka ali ponve dodamo razžvrkljani jajci. Nato vmešamo rezance. Na vse to vrnemo pečenega piščanca, dodamo kalčke in polovico skledice nasekljanih arašidov, drobnjaka in mlade čebule. Vse dobro pomešamo, da se sestavine povežejo, če želimo malce pekočega okusa, dodamo mlet čili, premešamo in postrežemo na krožnike. Po vrhu potresemo s preostankom mešanice arašidov, mlade čebule in drobnjaka. Na vsak krožnik dodamo pol limete.
Še namig za enostavno sladico: skuhan lepljivi riž prelijemo z omako iz kokosovega mleka, sladkanega s kokosovim sladkorjem, in obložimo z rezinami svežega manga.
Za več izvrstnih tajskih in drugih slastnih receptov obiščite Lidlovo spletno stran z recepti.
Taan hai a-roi – imejte slasten obrok!
Mira Šemić, kulinarična poznavalka in vinska akademikinja
Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija