Okusno kosilo s kislim zeljem, ki bo na mizi v 20 minutah
Zimski čas v kulinariki enačimo s sezono kislega zelja. V teh dneh je njegovo uživanje še posebej priporočljivo, saj vsebuje ogromno hranil, ki našemu telesu pridejo še kako prav v boju proti prehladom in podobnim nevšečnostim. Krepke enolončnice, kot sta jota in segedin gotovo poznate, prav tako se morda navdušujete nad dušenim kislim zeljem, ki se navadno znajde v družbi kolin. Lansko leto nam je Špela Ankele zaupala tudi odličen recept za kislo zelje, ki ga skupaj s krompirjem zapečemo v pečici. Danes pa bomo pripravili hitro in okusno kosilo, ki vam bo v hladnih dneh gotovo teknilo.
Pripravili ga bomo kar v ponvi, družbo pa mu bodo delali svaljki. Za odličen okus bodo poskrbeli koščki suhe mesnine, pa najsi bodo to kocke slanine ali kaj drugega. Lahko pa za zabelo izberemo tudi ocvirke. Na koncu bo vse skupaj povezala sladka smetana in v le 20 minutah bo kosilo na mizi.
Sestavine
- za 2 pesti na kocke narezane barjene mesnine
- 3 žlice narezane slanine
- 1 sesekljana čebula
- 250 g svaljkov
- poper
- sol
- rdeča paprika v prahu
- 250 g kislega zelja
- 200 ml sladke smetane
Priprava
1. Na ponvi segrejemo žlico olja in popražimo kocke mesnin ter slanino. Dodamo sesekljano čebulo in prepražimo, da se zmehča. Nato v ponev stresemo svaljke in dobro premešamo. Solimo in popramo ter potresemo s sladko papriko v prahu.
2. V ponev dodamo še kislo zelje in ga prepražimo, da se okusi dobro povežejo. Nato vse skupaj prelijemo s sladko smetano in premešamo ter pri zmernem ognju kuhljamo še nekaj minut, da tekočina nekoliko izpari.
3. Dodatno začinimo po okusu in postrežemo.
Preberite še: Tedenski jedilnik: TOP 5 slovenskih klasik, ki si jih zaželimo v hladnih dneh
Fotografija: Madeleine_Steinbach/Getty Images