Odprta Kuhinja

Segedin iz pečice: edini recept za to jed, ki ga potrebujete

Kult 316, 5 jedi za Odpto Kuhinjo. Ljubljana, 2. oktober 2020
Odpri galerijo
A+   A-
Resnica je taka: nihče od nas, ki smo ga preskusili, segedina ne bo nikoli več delal drugače kot v pečici.



Segedin, pripravljen na ta način, bo polnejšega okusa, res z manj tekočine. Ampak: tudi z manj vonja po kislem zelju. Mi sicer nismo med njimi, ampak marsikoga moti, še zlasti v majhnih stanovanjih. Je pa segedin zagotovo kraljevska jed hladnejšega dela leta.

Sestavine



  • 600 g svinjske vratovine in reber

  • 800 g kislega zelja

  • 300 g čebule

  • 3–4 stroki česna

  • maščoba


Začimbe

  • sol

  • poper (mleti + 5 zrn)

  • 3–4 manjši lovorovi listi

  • 3 brinove jagode

  • majaron po okusu

  • mleta kumina po okusu

  • 2 žlički mlete rdeče sladke paprike


In še

  • 2 žlici paradižnikove mezge

  • 0,5 l vode ali jušne osnove (po izbiri lahko zelnica)


Priprava


1. Pokusimo zelje: če je prekislo, ga oplaknemo. Čebulo in česen nasekljamo.

2. Pečico segrejemo na 150 do 160 stopinj.

3. Meso narežemo na koščke, rebra razrežemo.

4. V večji posodi, primerni za pečico, najbolje, da ima tudi pokrov, segrejemo žlico maščobe, najbolje svinjske masti, dodamo čebulo in popražimo, da oveni, nato še česen in pražimo samo toliko, da zadiši.

5. Dodamo narezano meso in pražimo na­prej, toliko, da posivi, nato nanj stresemo vse začimbe in znova popražimo ter mešamo, da se okusi začimb sprostijo in enakomerno razporedijo, približno 5 minut.

6. Na koncu dodamo zelje: če želimo kislejši okus, dodamo zelnico in ustrezno zmanjšamo količino vode ali fonda, skupaj naj bo za približno pol litra tekočine. Premešamo in postavimo v ogreto pečico. Če posoda nima pokrova, jo za 20 minut zatesnimo z alufolijo, nato pečemo naprej odkrito, še približno 20 minut.
Namig: Tako kot mi lahko za še večji užitek dodate malo slanine.

Priporočamo še: Tako očistite nadvse umazan kuhinjski pripomoček, na katerega ne bi niti pomislili

Recept sta testirali: Neli Selan in Lea Sterle, naši chefinji v Centru Kult316, ki spada pod BIC Ljubljana

Fotografija: Uroš Hočevar
Datum Objave: 30.10.2020 ob 16:10

Več iz te teme:

juhe in enolončniceželjezačimbesegedin

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja