Odprta Kuhinja

Pašta fižol, kot jo skuhajo none

Odpri galerijo
A+   A-
Jed je preprosta, a vendar zahteva malo pozornosti, da bi bila takšna, kot so jo včasih kuhale none.


Pašta je poslovenjen izraz za testenine. Povzeli smo ga iz italijanščine, v pogovornem jeziku pa se je hitro uveljavil. Če testeninam dodamo fižol in vse kuhamo v velikem loncu, nastane tradicionalna domača jed pašta fižol (še bolj po domače pašta fažol), značilna primorska enolončnica. V Istri bi jo morda celo uvrstili med lokalne specialitete, za svojo jo imajo tudi povsod v Dalmaciji. Kraljuje v Italiji.

Fižol poznamo v naših krajih od 17. stoletja, prišel pa je iz Amerike. Inki so ga menda gojili že pred sedem tisoč leti. Poleg boba, ki ga že pozabljamo, in graha, je naša osnovna stročnica. Najbolj zamudno, ampak zelo preprosto je namakanje suhega fižola. Zvečer ga namočimo in naslednji dan kuhamo. Tekočine mora biti dovolj, da je v vodi tudi potem, ko se že napne.

Za to jed fižol in testenine kuhamo ločeno


V lonec s fižolom morajo obvezno začimbe, lovorjev list in šetraj, po okusu tudi majaron in cel poper. Testenine skuhamo al dente, italijansko na zob, da so še čvrste na ugriz. Vsaj v tem receptu velja to pravilo upoštevati, ker se bodo še naprej kuhale, ko jih stresemo k fižolu. Izberemo kratke, zavite, z luknjo v sredi. Praviloma se vsem votlim testeninam reče makaroni, imajo pa še svoja imena. Za pašto so klasični polžki ali po italijansko lumanche, ki naj bi bili približno takšne velikosti kot fižol.

Zgoščevanje


Na maščobi, če želimo ostati kar najbolj blizu originalu, bo to oljčno olje, prepražimo kar precej čebule. Drobno nasekljano čebulo pražimo pri blagi temperaturi, da se zmehča. V starih receptih enolončnico zgostijo s prežganjem. Prepraženo čebulo posipajo z moko, obarvajo s paradižnikovo mezgo, povežejo z maščobo, zarumenijo, nato pa zalijejo s hladno vodo, da se ne naredijo grudice. Sodobni recepti prežganje opuščajo kot nezdravo, juho pa zgostijo tako, da del fižola zmiksajo in precedijo.

Kako začinimo


Naslednji, prav tako obvezni začimbi pašta fižola sta česen in peteršilj ali bazilika. Zelišče nasekljamo in zmečkamo s česnom, da nastane neke vrste pesto, in s tem dokončamo zabelo v ponvi. Fižol in kuhane testenine stresemo skupaj in zabelimo. Ponekod enolončnico okisajo, v navadi pa je tudi, da že kuhano posipajo z naribanim parmezanom in pokapljajo z oljčnim oljem. Kis lahko nadomestimo z rdečim vinom.

Jed je preprosta, a vendar zahteva malo pozornosti, da bi bila takšna, kot so jo včasih kuhale none. Verjetno so kuhinji lahko namenile več časa in se potrudile, da je iz skromnih sestavin nastala okusna in nasitna jed. Tudi današnji pašta fižol bo boljši, če bomo mešali po loncu z občutkom in hvaležnostjo do vsega, kar imamo.

Pašta fižol • 30 dag fižola v zrnju

 • 3 lovorjevi listi

 • žlička šetraja

 • 20 dag testenin polžkov

 • oljčno olje

 • 2 čebuli

 • par strokov česna

 • 2 korenčka

 • šopek peteršilja

 • paradižnikova omaka

 • kos parmezana


Priprava


1. Fižol preberemo in namočimo čez noč. Kuhamo ga z lovorjevimi listi in šetrajem. V loncu na visok pritisk čas kuhanja skrajšamo na tretjino.

2. Medtem na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, da se zmehča. Dodamo grobo nariban korenček, na koncu pa še česen in nasekljan peteršilj. Ko česen zadiši, ponev odstavimo.

3. Posebej pripravimo testenine. Kuhamo jih v manj tekočine kot običajno, solimo in dodamo žlico olja.

4. Tretjino fižola zmiksamo in pretlačimo čez gosto cedilo.

5. Zmešamo ves fižol, testenine, čebulo in paradižnikovo omako. Kuhamo še kratek čas, da se testenine ujamejo z juho, in po okusu še dodamo začimbe. Večkrat premešamo po dnu.

6. Ponudimo vroče, z naribanim parmezanom in kruhom.
Priporočamo še: Trend: palačinke, ki bodo hit te jeseni

Besedilo: Beba Splichal
Naslovna fotografija: YelenaYemchuk/Getty Images
Datum Objave: 25.9.2023 ob 08:09

Več iz te teme:

juhe in enolončniceenolončnicafižolpašta fižol

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja