Pečen lososov file v zeliščni skorjici

Ena boljših ribjih jedi, se strinjamo v uredništvu.

Priprava: 10 minut; čas peke: 20–25 minut.

Sestavine

  • 4 žlice krušnih drobtin
  • velik šopek svežih zelišč ali krepka žlica suhih (peteršilj, drobnjak in pehtran)
  • 50–75 g parmezana
  • približno 4 žlice oljčnega olja
  • 4 kosi lososovega fileja (vsak 150–200 g)

Priprava

1. Pečico vklopimo na 180–200 stopinj. Zelišča grobo narežemo, pehtranu prej osmukamo listke s stebelc.

2. Parmezan naribamo in stresemo v posodico mešalnika. Dodamo drobtine, zelišča in vključimo mešalnik. Počasi prilivamo olje in mešamo naprej, da dobimo primerno gost »pesto«.

3. Lososove fileje oluskamo, oplaknemo in dobro osušimo. Položimo jih v pekač s kožo navzdol, pazimo, da se med seboj ne dotikajo, in na vsakega naložimo pripravljeni pesto. Pekač porinemo v segreto pečico za 20–25 minut.

4. Ponudimo po gosti krompirjevi juhi z zeleno solato.

Nasvet: Koža lososa je užitna, vendar marsikomu njen okus ni všeč. Če bi jo želeli odstraniti pred peko, potrebujete le dovolj dolg nož, ne nujno hudo ostrega, s katerim na določenih delih zarežete in s prsti privzdignete kožo od mesa. V tem primeru tudi priporočam, da pekač namastite z oljem.
Naredimo vnaprej: Svetujem, da si vnaprej vse pripravite v pekač in naj pohlevno počaka do peke v hladilniku.
Poizkusite še: Po korakih: morski linguini z džinom (FOTO)

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed