Po korakih: morski linguini z džinom (FOTO)

Džin se odlično poda k testeninam z morskim pridihom.

Miha Bratina je tisti slovenski fotograf, ki največkrat fotografira hrano. Njegova okusna dela srečujemo vsak dan in vsepovsod: v oglasih, na embalažah, tudi v knjigah, revijah in danes celo v kulinarični rubriki, ki je pred vami. A Miha Bratina ni le kulinarični fotograf – je tudi tisti, ki si je doma postavil malo destilarno in se podal na pot ustvarjanja džina. Rezultat je poimenoval džin Bratinov #3 in ga lani poleti predstavil širši javnosti. In ker džin le redko pijemo brez tonika, je s prijatelji iz ajdovske Pivovarne Pelicon premierno predstavil še Hoppy Tonik, v katerega so vmešali kinin, hmelj (ta je novemu toniku dal ime, saj hmelj Angleži imenujejo hops) ter esenco pomaranče. V dneh, ko si novi tonik utira pot do slovenskih ljubiteljev džin tonika, smo Miho Bratino prosili, naj za Okuse vzame v roke nekaj malega džina in ga vključi v kako čudovito jed. Odločil se je za testenine s školjkami in jim namesto belega vina prilil kar malce doma narejenega džina. Toda, pozor: z džinom tudi pri kuhanju, ne samo pri pitju, ne gre pretiravati kajti zadeva je zelo aromatična in lahko kaj hitro povozi druge okuse!

Priporočamo še: Osnove: Kako očistimo sardele v štirih preprostih potezah (FOTO)

Sestavine (za 4 osebe)

– 0,5 kg linguinov (ozkih rezancev)
– 1 kg vongol
– 0,5 kg škampov
– 4 stroki česna
– 1 pomaranča
– 0,5 dl džina Bratinov #3
– malo oljčnega olja

Priprava

1. Česen olupimo in sesekljamo. Pomaranči z lupilnikom za zelenjavo previdno odrežemo samo zgornjo (oranžno) lupino in jo narežemo na drobne rezance. Školjke pregledamo, odprte zavržemo, preostale pa samo na hitro oplahnemo pod mrzlo vodo.

2. V ponvi segrejemo oljčno olje, na hitro popražimo česen in pomarančno lupinico, dodamo školjke in škampe ter zalijemo z džinom.

3. Na visoki temperaturi kuhamo dobrih 5 minut, med tem občasno potresemo ponev, da se vsebina premeša.

4. Na koncu v ponev stresemo še kuhane testenine in dobro premešamo. Po okusu lahko na koncu dodamo še malo oljčnega olja.

5. “Namesto vina lahko ob jedi postrežemo osvežilen džin tonik,” svetuje Miha Bratina.

Nasvet: Če se boste namesto džina odločili za vinsko spremljavo, sommelierka Mira Šemić priporoča vino srednje aromatike, prijetne svežine, od malvazije do sivega pinota, svežega chardonnayja …

Fotografije: Miha Bratina

Piše: Špela Ankele

Preberite še: Kako izbrati najboljše šparglje
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed