Po korakih: morski linguini z džinom (FOTO)

Džin se odlično poda k testeninam z morskim pridihom.

Miha Bratina je tisti slovenski fotograf, ki največkrat fotografira hrano. Njegova okusna dela srečujemo vsak dan in vsepovsod: v oglasih, na embalažah, tudi v knjigah, revijah in danes celo v kulinarični rubriki, ki je pred vami. A Miha Bratina ni le kulinarični fotograf – je tudi tisti, ki si je doma postavil malo destilarno in se podal na pot ustvarjanja džina. Rezultat je poimenoval džin Bratinov #3 in ga lani poleti predstavil širši javnosti. In ker džin le redko pijemo brez tonika, je s prijatelji iz ajdovske Pivovarne Pelicon premierno predstavil še Hoppy Tonik, v katerega so vmešali kinin, hmelj (ta je novemu toniku dal ime, saj hmelj Angleži imenujejo hops) ter esenco pomaranče. V dneh, ko si novi tonik utira pot do slovenskih ljubiteljev džin tonika, smo Miho Bratino prosili, naj za Okuse vzame v roke nekaj malega džina in ga vključi v kako čudovito jed. Odločil se je za testenine s školjkami in jim namesto belega vina prilil kar malce doma narejenega džina. Toda, pozor: z džinom tudi pri kuhanju, ne samo pri pitju, ne gre pretiravati kajti zadeva je zelo aromatična in lahko kaj hitro povozi druge okuse!

Priporočamo še: Osnove: Kako očistimo sardele v štirih preprostih potezah (FOTO)

Sestavine (za 4 osebe)

– 0,5 kg linguinov (ozkih rezancev)
– 1 kg vongol
– 0,5 kg škampov
– 4 stroki česna
– 1 pomaranča
– 0,5 dl džina Bratinov #3
– malo oljčnega olja

Priprava

1. Česen olupimo in sesekljamo. Pomaranči z lupilnikom za zelenjavo previdno odrežemo samo zgornjo (oranžno) lupino in jo narežemo na drobne rezance. Školjke pregledamo, odprte zavržemo, preostale pa samo na hitro oplahnemo pod mrzlo vodo.

 
2. V ponvi segrejemo oljčno olje, na hitro popražimo česen in pomarančno lupinico, dodamo školjke in škampe ter zalijemo z džinom.

3. Na visoki temperaturi kuhamo dobrih 5 minut, med tem občasno potresemo ponev, da se vsebina premeša.

4. Na koncu v ponev stresemo še kuhane testenine in dobro premešamo. Po okusu lahko na koncu dodamo še malo oljčnega olja.

5. Namesto vina lahko ob jedi postrežemo osvežilen džin tonik.

Nasvet: Če se boste namesto džina odločili za vinsko spremljavo, sommelierka Mira Šemić priporoča vino srednje aromatike, prijetne svežine, od malvazije do sivega pinota, svežega chardonnayja …

Fotografije: Miha Bratina

Piše: Špela Ankele

Preberite še: Kako izbrati najboljše šparglje
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana