Pečena jabolka s karamelno kremo

Jesen v kozarčku. Ker zdaj ni več treba skrbeti za plažno postavo, si komot privoščimo kar dva.

Tile jesensko obarvani kozarčki nam pomagajo pozabiti na sladoledno poletje – v pečici karamelizirana jabolka z brusnicami in orehi se v kozarčkih skrivajo pod plastjo puhaste in bogate karamelne kreme.

Pečena jabolka s karamelo

  • 8 jabolk
  • 60 g suhih brusnic
  • 60 g orehovih jedrc
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 1/4 žličke cimeta

Karamelna krema

  • 70 g sladkorja
  • 25 g masla sobne temperature
  • 60 ml sladke smetane
  • ščepec soli
  • 250 g sira maskarpone
  • 150 ml sladke smetane za stepanje
  • sladkor v prahu po okusu

Priprava

1. Pečena jabolka: pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Jabolka olupimo in jih narežemo na manjše kocke, zmešamo s suhimi brusnicami, orehovimi jedrci, rjavim sladkorjem in cimetom.

3. Dobljeno zmešnjavo razporedimo po večjem pekaču in za 30 minut postavimo v pečico.

4. Karamelna krema: sladko smetano vlijemo v kozico in jo segrejemo do vrelišča.

5. V drugo srednje široko posodo stresemo sladkor in pristavimo na majhen do srednji ogenj. Segrevamo in mešamo, da se ves sladkor raztopi, kar lahko vzame dobrih 10 minut. Ko je karamela jantarne barve, vanjo vržemo kocko zmehčanega masla in počakamo, da se med mešanjem z metlico raztopi. Postopek ponavljamo, da porabimo vse maslo.

6. Zdaj v posodo previdno zlijemo polovico sladke smetane, ki bo ob stiku z vročo karamelo kar malce popenila. Dobro premešamo, nato primešamo še drugo polovico smetane. Posodo od­stavimo, v karamelo pa frcnemo ščepec soli in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

7. Ohlajeno karamelo zmešamo z 250 g sira maskarpone.

8. V ločeni posodi stepemo sladko smetano in jo s spatulo primešamo karamelni zmesi. Kremo po okusu sladkamo še s sladkorjem v prahu.

9. Postrežba: v lične kozarce najprej nasujemo pečena jabolka, po vrhu pa nabrizgamo karamelno kremo.

Priporočamo še: Sacher kocke
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed