Pet najboljših pomladnih receptov naših bralcev

Vsega je, od zelenja do cvetja. In nastane lahko popolno kosilo, s solatko in sladico. Marca ste nam pošiljali predloge za jedi, ki jih postavite mizo, ko se pomlad ne da več odgnati nobenim zakasnelim mrazom in se narava požene v nebrzdano buhtenje. Poglejte, morda je tu kaka nova ideja tudi za vas.

Cvetni želejčki

1. mesto! Bravo, Irena Hitti.

Sestavine

– pomladni cvetovi: vijolice, trobentice, marjetke
– 1 rahlo stepen beljak, kristalni sladkor
– zavitek vaniljevega pudinga
– zavitek malinovega pudinga
– 4 jabolka, pomaranča
– liter vode, 8 žlic sladkorja

Priprava

1. Cvetke s čopičem premažemo z rahlo stepenim beljakom in potresemo s kristalnim sladkorjem. Položimo jih na peki papir in jih posušimo na zraku ali v pečici pri 50 stopinjah (ventilator).

2. Jabolka na drobno narežemo in skuhamo v vreli vodi. V tekočino dodamo sok pomaranče, saj jabolka v tem času nimajo dovolj kisline. Kuhan kompot precedimo in tekočino uporabimo za kuhanje pudinga po navodilu.

3. V pekač za mini mafine položimo sladkornjene cvetke. Kuhana pudinga mešamo, da se skoraj ohladita, nato ju nalijemo v vdolbine na cvetove.

4. Želeje čim hitreje ohladimo, da se cvetki ne namočijo, nato pekač obrnemo, da zdrsnejo iz vdolbinic.

Koprivovčki

2. mesto. Ideja za vegane Tine Smodiš.

Sestavine

– pločevinka čičerke v slanici (240 g)
– 2 žlici kuhanih in pretlačenih kopriv
– 3 žlice naribanega sira (ementalec)
– 11 žlic moke (oz. po potrebi)
– 2 žlici olja, malo soli

Priprava

1. Koprive poparimo, odcedimo in zmeljemo. Iz pločevinke vložene čičerke odlijemo tekočino (približno 2 dl) in jo čez noč damo v hladilnik. Tekočino z mešalnikom stepemo v čvrst sneg. Snegu primešamo dve žlici kopriv, dodamo moko, sol in olje ter narahlo premešamo.

2. Na papir za peko z žlico polagamo majhne kupčke in jih spečemo pri 190 stopinjah na srednjem vodilu (približno 15–20 minut).

3. Čičerko, ki nam je ostala, lahko porabimo v regratovi solati z jajčki.

Namig: Čičerkino tekočino si lahko pripravimo tudi sami, tako da zrnje 8–12 ur namakamo v hladni vodi, nato tekočino odlijemo. Čičerko splak­nemo in jo spet prelijemo z vodo ter kuhamo do mehkega. Tekočino, v kateri se je kuhala, odlijemo in shranimo v hladilniku.

Regrat s čemažem in drobtinami

3. mesto. Gospa Terezija, kombinacija nas je zanimala. Za štiri.

Sestavine

– 40 dag regrata
– 2 veliki pesti nasekljanega svežega čemaža (ali žlica in pol čemaževega pesta)
– 25 do 30 dag drobtin
– sol, kis
– olje po okusu (olivno, bučno)

Priprava

1. Regrat dobro operemo in narežemo, če je že velik.

2. Čemaž nasekljamo (nasekljanega naj bo za dve veliki pesti) in ga dodamo k regratu, lahko pa namesto svežega uporabimo zelo veliko žlico in pol čemaževega pesta.

3. Drobtine prepražimo na suho ali na zelo malo maščobe in jih posujeemo po regratovi solati.

4. Po okusu dodamo sol, kis in olje po okusu.

Namig: Solato lahko jemo samo. Dobra je s koščkom domačega kruha. Midva z možem sva zraven jedla v kosih kuhan krompir in kolerabo. Lahko pa si ob solatki privoščite tudi meso (pečena rebrca, popražena slanina …).

Riž s šunko in grahom

4. mesto. Dobra ideja za porabo grahovih strokov.

Sestavine

– 80 + 50 g olja
– 1 čebula
– 700 g riža
– do liter jušne osnove ali vode iz grahovih strokov
– sol
– 200 g šunke ali salame
– zelenje peteršilja
– 2–3 stroki česna
– 500 g izluščenega graha
– žlica smetane

Priprava

1. Na olju prepražimo nasekljano čebulo. Ko začne rumeneti, dodamo riž. Vse skupaj pražimo tako dolgo, da riž postekleni, nato zalijemo z zajemalko vroče vode od kuhanja grahovih strokov ali juho, solimo in pokrito dušimo. Ko popije tekočino, dolijemo novo zajemalko jušne ali grahove osnove, ob tem vedno temeljito premešamo. Riž naj se zmehča, ampak ostane zrnat.

2. Približno takrat, ko začnemo dušiti riž, damo v kozico maščobo, dodamo sesekljan česen in zelen peteršilj ter prebran grah. Dušimo pokrito. Ko je grah mehak, ga solimo in vmešamo smetano.

3. Šunko ali salamo nasekljamo.

4. Vzamemo večjo stekleno skledo in jo premažemo z oljem. Po dnu potresemo nekaj sesekljane šunke, drugi del jo zamešamo v riž. Potačimo in vse skupaj postavimo na toplo. Ko je pripravljen še grah, na skledo postavimo krožnik in vse skupaj obrnemo, da oblikovan riž ostane na krožniku. Okrog naložimo dušen grah in postrežemo s skledo zelene solate.

Namig: Namesto jušne osnove pripravimo vodo za zalivanje riža iz grahovih strokov; ne zavržemo jih, ampak operemo in denemo kuhat v vodo, uporabimo lahko tudi jušno zelenjavo.

Sladka čemaževa rulada

Zanimivo in nenavadno, Dominika Novak Pihlar. Ampak za široke množice najbrž ne.

Sestavine

– pest čemaža (približno 25 g) brez pecljev
– 5 jajc
– 6 zvrhanih žlic moke
– 4 žlice sladkorja
– 2 žlici olja
– 2 grška jogurta (po 150 g)
– 2 čajni žlički cvetličnega ali akacijevega medu
– pest nasekljanih orehov

Priprava

1. Čemaž operemo, odstranimo vlaknaste peclje, grobo narežemo in ga kuhamo za nekaj minut v vrelo vodo. Nato odcedimo in takoj ohladimo v ledeni vodi, da ohranimo lepo zeleno barvo. Odcedimo in zmeljemo v kašo.

2. Rumenjake ločimo od beljakov. Stepemo sneg, nato med stepanjem postopoma dodamo jajca, sladkor, olje in čemaž. Testo vlijemo na peki papir v pekač za rulado, poravnamo in potisnemo v pečico, segreto na 180 stopinj.

4. Pečemo približno 10 minut oziroma dokler ni lepo pečeno. Še vroče zvijemo skupaj s peki papirjem in pustimo približno 30 minut, da se ohladi.

5. Medtem pripravimo nadev: zmešamo jogurt, 2 žlički medu in orehe. Ohlajeno testo odvijemo, pazljivo odstranimo peki papir, nato pa testo namažemo z nadevom. Zvijemo in pustimo počivati vsaj kakšno uro.

6. Narežemo. Dober tek!

Preizkusite še: Zelenjavni namaz za spomladansko malico

Fotografija: Uroš Hočevar

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed