Piščanec v smetanovi omaki s šampinjoni iz pečice

Ta je naš dolgoletni adut: šampion s šampinjoni. Če bi vprašali otroke, je to odgovor na vprašanje, kaj je njim dobro.

Piščanec v smetanovi omaki je narejen v enem loncu, recept je nemogoče uničiti in, bodimo iskreni, ena od različic te jedi je vedno in na kateri koli lestvici med najbolj priljubljenimi, ko gre za perutninsko meso.

Sestavine

  • 1 kg kosov piščanca (npr. zgornji deli beder brez kosti in kože)
  • 500 g svežih gobic, verjetno bodo šampinjoni
  • 3–4 stroki česna
  • manjša čebula
  • limona
  • pol kozarca belega vina
  • sol, majaron, timijan, rožmarin, peteršilj
  • 0,5 l jušne osnove
  • žlica moke
  • 1 dl smetane za kuhanje

Priprava

1. Pečico vklopimo na 200 stopinj.

2. Gobe grobo narežemo, česen stremo, čebulo drobno narežemo.

3. Kose piščanca posolimo, pomokamo in v ponvi na malo olja opečemo, da dobijo zlato barvo. Preložimo v pekač.

4. V ponev stresemo čebulo, malo popražimo, dodamo gobe in nato česen, po potrebi malo olja in na hitro popražimo. Prelijemo z vinom in počakamo, da alkohol izpari. Potresemo po piščancu, nato pa vse skupaj začinimo z majaronom, timijanom, rožmarinom in prelijemo s sokom limone.

5. K piščancu prilijemo približno pol litra jušne osnove. Postavimo v segreto pečico za pol ure.

6. Pet minut pred koncem peke v pekač prilijemo smetano za kuhanje, po potrebi dodamo malo vode, previdno premešamo in hrustljavo spečemo do konca.

7. Okrasimo s peteršiljem in postrežemo s širokimi rezanci in sezonsko solato.

Namig: Se vam ne da zaganjati pečice? To jed lahko pripravimo tudi v navadni ponvi. V najbolj poenostavljeni različici najprej popražimo gobice kar na suho, da spustijo vodo, dodamo na majhne koščke narezanega piščanca, kakega pol kilograma mesa naj bo, dve narezani rdeči čebuli, popražimo in na koncu dolijemo pribl. 2,5 dl smetane za kuhanje ter kuhljamo do konca. To kombinacijo dobro nadgradi gorčica (taka, ki vsebuje še zrnje, je najboljša). Dve umešani žlici je bo dovolj.

Fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed