Pita z grozdjem

Osvežilna.

Priprava 10 minut, počitek 30 minut, čas peke 25 minut, čas kuhe 5 minut, ohlajanje pred postrežbo vsaj 3 ure.

Sestavine

Za testo
– 150 g masla
– 150 g sladkorja
– 225 g moke
– 25 g mletih lešnikov

Nadev
– 2 vrečki mešanice za vaniljev puding
– liter mleka
– 4 žlice sladkorja
– vsaj 0,5 kg mešanega grozdja (raje z manjšimi jagodami)

Preliv in okras
– vrečka prozornega preliva za torte ali vrečka želatine ali 3–4 lističi želatine in voda, sok ali vino po navodilih z vrečke, v skrajnem primeru razredčena svetla marmelada

Priprava

1. Iz moke, lešnikov, sladkorja, masla in 1–2 žlic vode zgnetemo krhko testo kot za piškote. Ovijemo ga v vrečko ali folijo in shranimo v hladilnik za pol ure.

2. Model za pito namastimo. Pečico vklopimo na 180–200 stopinj.

3. Testo razvaljamo in položimo v model. Večkrat prebodemo z vilicami, nanj položimo papir za peko ter potresemo s suhim fižolom in slepo spečemo v vroči pečici. Najprej pečemo 15 minut, nato odstranimo papir s fižolom in pečemo še 10 minut. Testo naj bo povsem pečeno. Pustimo, da se ohladi.

4. Medtem skuhamo puding po navodilih z vrečke. Kuhanega med mešanjem ohladimo do mlačnega.

5. Grozdje očistimo, večje jagode razpolovimo.

6. Na ohlajeno testo nalijemo puding in ga poravnamo. Povrhu potresemo z grozdjem in pustimo, da se ohlaja naprej.

7. Želatino ali preliv za torte raztopimo v tekočini po navodilih iz vrečke. Prelijemo po grozdju in slaščico pokrijemo in pospravimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se puding zares učvrsti.

Opomba: Tokrat je testo brez jajc, lahko pa naredite klasično z dodatkom 1–2 rumenjakov.
Koristen nasvet: Puding se mora gotovo strditi. Hitenje tu ne pomaga.
Preberite še: Recept za briami

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed