Pokrita piščančja pita s šparglji in šampinjoni
A+ A-
Pita, ki vzbuja slast že s svojim videzom.
Zaradi uporabe listnatega testa, bo ta pita enostavnejša od tistih, ki jih pripravljamo s krhkim testom.
Sestavine
- 300 g piščančjega fileja
- kokošja ali zelenjavna jušna osnova
- 100 g čebule, 2–3 večji stroki česna, 100 g šampinjonov
- 80 g koromača, 180 g špargljev
- po žlička peteršilj, zelena
- 0,8 dl smetane za kuhanje, žlica masla, oljčno olje
- žlica moke, sol, poper
- 1/2 žličke rjavega sladkorja
- zavitek listnatega testa (275 g)
- jajce za premaz
Priprava
1. Meso narežemo na majhne do srednje velike trakove. Šampinjone narežemo na srednje debele lističe, šparglje na 1,5–2 cm dolžine, koromač pa na manjše koščke. Čebulo in česen na drobno nasekljamo.
2. Na zmernem do močnem ognju segrejemo približno 0,5 dl oljčnega olja. Dodamo piščančji file in ga popražimo toliko, da meso na videz ni več surovo. Dodamo čebulo in nekaj ščepcev soli. Premešamo in pražimo.
3. Ko se čebula zmehča, dodamo koromač in žlico oljčnega olja, če je treba. Premešamo. Dodamo šparglje, gobe, česen, peteršilj, zeleno in poper. Premešamo in zmanjšamo ogenj.
4. Ko se sestavine zmehčajo, dodamo maslo in sladkor, premešamo, nato dodamo še moko in spet premešamo.
5. Prilijemo smetano in 3–4 dl jušne osnove. Dobro premešamo in pustimo, naj rahlo vre 10–15 minut. Če je treba, dolijemo nekaj vode in solimo po okusu.
6. Vse skupaj vlijemo v pekač. Robove pekača namastimo z maslom, da se bo testo lepše prijelo. Listnato testo na sredini malce zarežemo, ga preložimo na sestavine v pekaču in pritisnemo ob robu pekača.
7. Testo premažemo z razžvrkljanim jajcem.
8. Pečemo v pečici, segreti na 180–190 stopinj, 15–20 minut.
Poizkusite še: Tedenski jedilnik: drobnjak, mlada čebula in redkvice
Datum Objave: 13.5.2019 ob 08:05