Odprta Kuhinja

Pomladni ješprenj

Odpri galerijo
A+   A-
Pozimi smo kuhali ričet, v prvih toplih dneh si privoščimo ješprenj s popečeno pomladno zelenjavo in sirom.



Obilje pomladne zelenjave ponuja številne ideje za lahke in osvežilne jedi. Zelenjavo uživamo presno ali popečeno. Za konkretnejši obrok ji dodamo testenine, riž ali kašo. Ješprenj, ki ga povezujemo z ričetom ali krepkimi zimskimi enolončnicami, dobi drug okus, če ga kombiniramo z zelenjavo, popečeno na žaru ali v ponvi. Odlična je kombinacija surove zelenjave in ješprenja v solati z izbranim prelivom. Take jedi so preproste in hitro pripravljene, z menjavo osnovnih sestavin, to je kaše in različnih vrst zelenjave, pa bo vsak dan na mizi druga jed, čeprav pripravljena po istem postopku.

Sestavine


- 1 skodelica ješprenja
- 1 korenček
- 1 manjši por
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 majhna bučka
- 1 skodelica grobo ribanega parmezana
- 2 žlici mešanih semen (sončnica, sezam)
- sol, poper, mediteranska zelišča
- šopek peteršilja

Priprava


1. Ješprenj čez noč namočimo in skuhamo v osoljeni vodi ter odcedimo.

2. Zelenjavo očistimo in operemo. Por narežemo na zelo tanke kolobarje in ga na hitro prepražimo na olju. Dodamo nariban korenček in bučko ter na kocke narezano papriko in pražimo še pet minut. Potresemo s semeni in dobro premešamo. Pretresemo v drugo skledo, v ponev pa stresemo ješprenj. Čez razporedimo praženo zelenjavo in potresemo z grobo naribanim sirom in sesekljanim peteršiljem. Pokrijemo in kuhljamo, dokler se sir ne razpusti.
Poizkusite še: Božanski arancini

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 22.3.2019 ob 13:03

Več iz te teme:

ješprenjpomladni ješprenj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja